Další malé pražské kino končí

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 1. 2006 12:30
Praha - Naposledy dnes promítá pražské kino Illusion. Končí po 76 letech provozu.
V kině Bio Illusion v Maceškově paláci na Vinohradské třídě v Praze se promítaly filmy od roku 1929
V kině Bio Illusion v Maceškově paláci na Vinohradské třídě v Praze se promítaly filmy od roku 1929 | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Posledním filmem promítnutým v kině Illusion bude komedie Marie Poledňákové Jak se krotí krokodýli -  v 18 a ve 20.15. Poté se Bio Illusion definitivně odmlčí.

Podle provozovatelů kina stojí za rozhodnutím zavřít Illusion vleklé ekonomické problémy. Kino přestalo fungovat už v roce 2000, kdy zanikl jeho provozovatel, Filmový podnik hlavního města Prahy. Kino znovu oživil filmový dokumentarista Miloslav Šmídmajer, který v něm promítal převážně české filmy. Městská část však kino přestala podporovat přímými finančními dotacemi.

Rozhovor o problémech malých kin si přečtěte ZDE.

V minulosti v Praze zaniklo už několik malých kin, Bio Illusion bylo jedním z posledních klasických sálů v Praze. Jejich situaci zhoršuje nejen to, že lidé obecně chodí do kin stále méně, ale především "boj" se stále se rozrůstající sítí multiplexů.

Multiplexy nabízejí lepší obraz i zvuk, samozřejmě za vyšší vstupné. Malá kina většinou nemají na modernizaci technického vybavení dostatek prostředků.

O loňském propadu návštěvnosti si přečtěte ZDE.

Klubová kina čelí konkurenci multiplexů například sdružováním do společností typu Europa Cinemas. Členem této evropské sítě ale bylo i Bio Illusion.

Pražská kina Světozor a Aero, která jsou rovněž součástí této sítě, sázejí na pestrý program, tematické dny věnované dokumentům či experimentálním filmům a pořádání festivalů nejrůznějšího zaměření. V současnosti v těchto kinech například probíhají Dny evropského filmu.

Spolu se Světozorem a Aerem čelí konkurenci multiplexů i "artová" kina Evald a Mat. Všechna jsou součástí takzvané Osy 9.

 

Právě se děje

Další zprávy