Češi milují ABBU, Vall-iho i Báthoričku, ale ne Batmana

Kamil Fila Kamil Fila
19. 8. 2008 14:55
Animovaný film Sissy a Yetti pobouřil rodiče
Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Bontonfilm

Praha - Před několika lety se přední český katolický intelektuál Martin C. Putna vyznal v tisku, že „má ABBU rád, protože si na ni nejlépe zatancuje," načež ho krátce poté na Letní filmové škole vyzval k tanci přední filmový publicista Tomáš Baldýnský.

ABBA je totiž v Česku milována elitami i plebsem a sbližuje i nepřekonatelné sociální bariéry.

A tak se stejně jako minulý víkend u nás nejvíce chodilo na muzikál Mamma Mia!, kde je jednoduchý děj proložený písněmi dotyčné švédské popové čtveřice. 42 tisíc diváků - to už je na pozdní léto výjimečný výsledek. Na druhou stranu, který jiný film v současné nabídce kin k tomu má potenciál nahradit snovou dovolenou v Řecku lidem, kteří zůstali doma?

Vlahý večer na zabití

I většina českých recenzentů byla letně naladěná. Šéfredaktorka Cinemy, Iva Hejlíčková uznala, že jen těžko najít lepší výplň vlahého večera a generačně se ke snímku přihlásila slovy: „V tomto případě jsou karty rozdané tak, že všechno, co je ve filmu zajímavé, je nad čtyřicet, a film by nijak neutrpěl, kdyby z něj vypadla některá z ´mládežnických´ scén."

Mamma Mia!
Mamma Mia! | Foto: Archiv

Naopak, podstatně mladší Petr Cífka se na uživatelské databázi CSFD.cz znechuceně otřepal: „Prosluněný teror. Asi nikdy jsem neměl tak silný pocit, že mě chce nějaký film zabít. Ano, lidé s averzí na ABBU a přímořské oldies diskotéky by na ten film chodit neměli. Ale byl jsem tak naivní, když jsem čekal i promakaná hudební čísla a špičkovou choreografii?"

Dobře dopadl i animovaný robůtek Vall-I, velkoryse oslavován recenzenty, na nějž v premiérovém víkendu přišlo přes 39 tisíc diváků. Objevila se sice i jistá únava z příliš dokonalých každoročních výrobků od Pixaru, ale také zvědavost, kam bude animátorské studio směřovat dál.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Třetí mumie je dobře slátaná. Ale ze špatných elementů
Jak je těžké být Batmanem a snadné být Jokerem
Letní diskotéka Mamma Mia! míří i do vašeho kina
Vall-I je robot a film, který má srdce

„Bylo by velmi zajímavé vidět od nich nějaký film, který nebude určený primárně nejmladšímu publiku. A vypadá to, že se takový film kvapem blíží. Nemůžu se dočkat," napsal František Fuka v Cinemě.

Bathory vysála Temného rytíře

Třetí se drží nezničitelná Bathory, která pije krev většině recenzentů, zatímco ostatní okolo ní opatrně našlapují, ale mezi návštěvníky kin zaúčinkovala jakási davová psychóza a nyní se stalo téměř občanskou povinností film vidět.

Bathory
Bathory | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Už ve čtvrtek před víkendem padla oficiálně půlmilionová hranice návštěvnosti, což je po šesti týdnech zcela ojedinělý jev; obvykle i velké snímky sbírají tuto masu lidí okolo půl roku. Zájem o Bathory navíc oproti minulému týdnu dokonce stoupl o tři procenta, což je také nevídané.

Aby na nějaký snímek měsíc a půl po premiéře přišlo o víkendu necelých 38 tisíc diváků, o tom si může nechat zdát i libovolný film Zdeňka Trošky a Jana Svěráka. Že by se v novodobých multiplexových dějinách rýsoval česko-slovenský Titanic?

Na čtvrté místo s třetinovou ztrátou návštěvnosti oproti minulému víkendu spadl Temný rytíř. Zatímco jinde poslední film s Batmanem válcuje žebříčky, u nás i s 31 kopiemi nasbíral přes víkend 25 300 diváků a celkem jich na kontě má zatím necelých 87 tisíc. Mamma Mia, která startovala ve stejném týdnu s 23 kopiemi, přitom přilákala skoro 112 tisíc lidí.

Mumie je horor

Temného rytíře milují kritici se smrští pětihvězdičkových recenzí a fanoušci na internetu - na databázi CSFD.cz je momentálně 10. nejoblíbenějším filmem všech dob, o což se postaralo přes 3200 hlasujících. Ovšem reakce mnoha běžných diváků po odchodu z kina bývá: „No, nebylo to špatné, ale, že by to bylo přímo úžasné?"

Temný rytíř
Temný rytíř | Foto: Aktuálně.cz

Na páté příčce je výplachová Mumie: Hrob dračího císaře, na niž o víkendu přišlo 19 400 diváků. V tom, že je tento třetí díl série až „nečekaně nepovedený", si notují recenzenti i obyčejní diváci, ale zatím se o tom chce přesvědčovat ještě dost lidí.

Od šestého místa nastává velký číselný zlom. Podařený animák Kung Fu Panda už má jenom 7600 diváků za víkend, i když celkově se na nic za sedm týdnů nahrnulo přes 172 tisíc lidí.

Mumie: Hrob dračího císaře
Mumie: Hrob dračího císaře | Foto: Aktuálně.cz

S hororem Sirotčinec, jenž se objevuje momentálně na sedmém místě žebříčku, byli čeští recenzenti až výjimky spokojení jako by se chtěli přizpůsobit kultivovanosti filmu, který ve zdejším prostředí beztak nemá výraznou naději na komerční úspěch. Řečí čísel: 5600 diváků za první víkend.

Do desítky zbývá ještě průměrnější než průměrná sci-fi komedie Seznamte se s Davem, comicsová trvalka Hancock a podivně neuvadající, nicméně i tak slabý druhý díl Letopisů Narnie.

Kdo nám kazí morálku

V televizních zprávách předchozích dnů proběhla pseudokauza, že animovaný film Sissy a Yetti pobouřil rodiče, kteří šli na film s malými dětmi, svým vulgárním humorem a sexuálními narážkami. Vzhledem k tomu, že o víkendu vidělo snímek jen 483 diváků, je jeho potenciál kazit morálku poměrně malý.

Sissy a Yetti
Sissy a Yetti | Foto: Aktuálně.cz

Kdyby dotyční pobouření rodiče uměli používat internet, dozvěděli by se, že snímek režíroval Michael Herbig,  autor snímku Manitouova bota z roku 1993, což byla hrubozrnná parodie, v níž byl Vinetou-náčelník Apačů vylíčen jako změkčilý homosexuál.

Už to by mohlo být varování. A stačilo by si rovněž přečíst pár komentářů na Československé filmové databázi, například od uživatele s přezdívkou Němi: „Naprostá anarchie a šílenost, jakou se dokázali prezentovat snad jen Monty Pythoni, tady ovšem zbavená jejich geniality. Celkově tak neskutečně šílený film, že mi nikdo nevymluví, že Herbig v něčem nefrčí. Plný neskrývaných sexuálních narážek, vhodně umístěných vulgarismů a absurdit, které jsou někdy tak absurdní, až je to k popukání. Odvaha a drogy však na vznik celovečeráku nestačí."

 

Právě se děje

Další zprávy