Filmoví kritici nominovali snímky Staříci a Vlastníci, oba mohou získat pět sošek

ČTK ČTK
2. 1. 2020 16:33
Nejvíce nominací na Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok získal snímek režisérů Martina Duška a Ondřeje Provazníka nazvaný Staříci a komedie režiséra a scenáristy Jiřího Havelky jménem Vlastníci. Obě díla mohou obdržet pět sošek.
Jiří Schmitzer v nominovaném filmu Staříci.
Jiří Schmitzer v nominovaném filmu Staříci. | Foto: CinemArt

V těsném závěsu je se čtyřmi nominacemi drama režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče, které bude paralelně usilovat také o Oscara v kategorii cizojazyčný film. Nominace na Ceny české filmové kritiky tento čtvrtek oznámilo Sdružení českých filmových kritiků. Výsledky vyhlásí 1. února.

Road movie Staříci byla natočena podle skutečné události, kdy se dva starší muži rozhodují vzít spravedlnost do svých rukou. Protagonisté v podání Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičky se vydávají na cestu, na jejímž konci chtějí donutit někdejšího komunistického prokurátora, aby pykal za své zločiny. Martin Dušek a Ondřej Provazník snímek natočili podle příběhu někdejšího politického vězně Pravomila Reichla.

Film je tělesný, autentický, bolestivý, a zároveň komický. "I přes malou výpravu jde o jeden z nejlepších snímků, které byly v Česku letos natočené," zhodnotil pro Aktuálně.cz kritik Kamil Fila.

Konverzační komedie Vlastníci je kinematografickým debutem divadelního režiséra Jiřího Havelky. Při schůzi majitelů bytů problémového domu odhaluje lidské charaktery.

"Vlastníci jsou filmem o nemožnosti najít společné řešení, o neochotě vystoupit z rolí, které hrdinové umanutě hrají po desítky minut, ale schůzi za schůzí také po řadu let," napsaly o snímku Hospodářské noviny, které Vlastníky označily za odvážnou komedii a "ambiciózní pokus spojit tragikomedii s fraškou, v níž jako jízlivý a uštěpačný deus ex machina v krátkých prostřizích jiskří staré elektrické a plynové rozvody domu a slibují vysvobodit drama všech postav neúprosnou přírodní silou".

Staříci i Vlastníci se vedle ocenění za nejlepší film uchází o vítězství v kategorii režie a scénář. Vlastníci usilují také o cenu za ženský herecký výkon, na který byla nominovaná herečka Tereza Ramba, dříve známá jako Tereza Voříšková, a objev roku.

Ladislav Mrkvička a Jiří Schmitzer, kteří kritiky zaujali výkony ve filmu Staříci, bojují o cenu pro nejlepšího herce.

Marhoulův snímek Nabarvené ptáče, který sleduje drsný osud židovského chlapce za druhé světové války, byl nominován na nejlepší film, režii a v kategorii Audiovizuální počin za kameru a výpravu.

V kategorii Mimo kino čeští kritici na ocenění navrhli špionážní minisérii HBO Bez vědomí, komediální seriál České televize Most a krátkometrážní snímek studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění Darji Kaščejevové nazvaný Dcera, který se dostal i do užšího výběru na Oscara v kategorii krátký animovaný film.

Výsledky ankety budou vyhlášeny v sobotu 1. února na slavnostním večeru v Divadle Archa, přenášet ho bude televize ČT art.

Nejlepším filmem roku 2018 se podle novinářů stalo drama režiséra Roberta Sedláčka Jan Palach. Ceny české filmové kritiky vznikly roku 2010 z nespokojenosti tehdejších žurnalistů a kritiků nad Českými lvy. Postupně se akce vyprofilovala v obdobu amerických Zlatých glóbů, jejichž laureáty také vybírají novináři.

Nominace na Ceny české filmové kritiky za rok 2019

Nejlepší film

Nabarvené ptáče - producent Václav Marhoul
Staříci - producent Jiří Konečný
Vlastníci - producent Marek Jeníček


Nejlepší dokument

Dálava - Martin Mareček
Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie - Karel Vachek
Sólo - Artemio Benki


Nejlepší režie

Nabarvené ptáče - Václav Marhoul
Staříci - Martin Dušek, Ondřej Provazník
Vlastníci - Jiří Havelka


Nejlepší scénář

Karel, já a ty - Bohdan Karásek
Staříci - Martin Dušek, Ondřej Provazník
Vlastníci - Jiří Havelka


Nejlepší herečka

Karel, já a ty - Jenovéfa Boková
Tiché doteky - Eliška Křenková
Vlastníci - Tereza Ramba


Nejlepší herec

Na střeše - Alois Švehlík
Staříci - Ladislav Mrkvička
Staříci - Jiří Schmitzer


Audiovizuální počin

Nabarvené ptáče, kamera - Vladimír Smutný
Nabarvené ptáče, výprava - Jan Vlasák
Tiché doteky, kamera - Gregg Telussa


Mimo kino

Bez vědomí - Ivan Zachariáš, Ondřej Gabriel
Dcera - Daria Kashcheeva
Most! - Jan Prušinovský, Petr Kolečko


Cena Innogy pro objev roku

Jiří Havelka - Vlastníci
Bohdan Karásek - Karel, já a ty
Daria Kashcheeva - Dcera

 

Právě se děje

Další zprávy