Cameron ještě dvakrát vezme diváky na 3D svět Pandory

Pavel Kroulík
29. 10. 2010 11:00
Režisér potvrdil, že natočí ještě další dva Avatary
Foto: Kultura

Los Angeles - Americký režisér James Cameron oficiálně potvrdil, že se ještě dvakrát vrátí na planetu Pandorra, kde se odehrává jeho přelomová 3D sci-fi Avatar, zřejmě technicky nejúžasnější film všech dob. Produkční práce by měly začít koncem příštího roku; první pokračování by se v kinech mělo objevit v prosinci 2014 a trojka rok nato.

Podle studia 20th Century Fox, které distribuovalo původní film, Cameron už začíná pracovat na scénáři druhého i třetího dílu. Zatím se ale pevně nerozhodl, zda je bude natáčet současně, což je poslední dobou čím dál obvyklejší praxe, protože souběžná výroba je levnější.

Foto: Bontonfilm
Čtěte také:
Avatar se vrací do kin. S novými tvory a romantikou
Autor Avatara kritizuje dovybavování třetím rozměrem

Recenze: Alenka v říši 3D divů neví, co se sebou
Alenka vyslala z Říše divů signál: Vsaďte na 3D
Buďte na sebe hodní a braňte malé filmy, vzkázal Oscar
Umělecké ceny pro Avatara? Návrat do 30., 50. a 70. let
Recenze: Avatar je film, který pár let nikdo nepředčí

Avatar měl premiéru v půli prosince 2009; doposud utržil ve světových kinech 2,77 miliardy dolarů a je tak nejvýdělečnějším filmem všech dob.  Cameron v něm plně - a vlastně doposud jako jediný -  zcela využil možností 3D a spustil tím vlnu trojrozměrných snímků.

Snímek získal Zlatý Globus a tři Oscary, nicméně hlavní zlatou sošku za nejlepší film si odnesla režisérova exmanželka Kathryn Bigelow se svým nízkorozpočtovým pyrotechnickým dramatem z Iráku Smrt číhá všude.

Foto: Kultura

Chystaná pokračování Avatara zatím nemají název a není jasné, co přesně bude hlavním motivem. Nicméně Cameron už v rozhovorech delší dobu mluví o tom, že dvojka by se měla odehrávat v mořích mimozemského měsíce Pandora.

Režisér se již dlouho podílí na rozvoji a testování 3D technologií, které chce použít také pro pokračování Avatara.V  rámci tohoto výzkumu vzniká i miniponorka, která má zkoumat Mariánský příkop. S ní by mohly vzniknout záběry pro pozdější využití ve filmu a základy pro tvorbu mimozemského podmořského světa.

Cameron se účastní i vývoje kamerového systému  pro marsovské vozítko Curiosity - což by mohlo napovídat , kde se bude odehrávat trojka. Tedy nejen na Pandoře, ale i ve vesmíru, potažmo na dalších měsících tamního systému.

V obou filmech se pochopitelně znovu objeví modrá rasa Na'vi i její boj s lidmi. Filmy nabídnou zcela samostatné příběhy, zároveň prý budou součástí velké epické ságy a znovu rozšíří fantastický svět, jenž se s rozvojem technologií vydá za diváky i na dalších médiích.

Foto: Reuters

Cameron mezitím pracuje i na 3D konverzi svého předchozího megahitu Titanic, druhého komerčně nejúspěšnějšího filmu všech dob s tržbami 1,8 miliardy. Snímek má být uveden do kin v dubnu 2012, u příležitosti stého výročí ztroskotání slavné lodi. Nedávno se objevila zpráva, že Cameron se má jako producent podílet na 3D adaptaci Lovecraftovy klasiky V horách šílenství, kterou chce natočit Guillermo del Toro.

Dosud nevznikl a ani ve výhledu není jediný film, který by se Avatarovi mohl rovnat tím, že by byl natáčen kompletně v trojrozměrném počítačovém prostředí. Cameron nejenže zkombinoval ekologickou sci-fi s parametry a postupy hollywoodského akčního filmu, ale hlavně vytvořil kompletní přírodní svět včetně nových tvorů, který se sám stává nositelem vyprávění.

Avatar je už také nejlépe prodávaným DVD všech dob - a to se ještě neobjevil na pultech ve 3D. Cameron je sice průkopník 3D, ale zároveň patří mezi ty, kdo nechtějí šíření 3D uspěchat, aby nakonec diváky neodradili. S plnohodnotnou 3D verzí, jež by mohla nabídnout zážitek podobný kinům, chce Fox a režisérova firma Lightstorm Entertainment počkat až na příští rok, kdy bude mnohem víc domácností vybaveno příslušnými přístroji.

Foto: Bontonfilm

Zatím je k dispozici jen jednodisková verze DVD bez jakýchkoli bonusů. Nyní přijde nové, dvoudiskové DVD i Blu-ray vydání. Nabídne nejen doplňky a prodlouženou „directors cut" verzi, která se v srpnu objevila v obnovené premiéře v 3D kinech, a ještě další variantu, která má být dokonce o 16 minut delší než původní film.

Perfekcionista Cameron už dřív varoval, že laciné 3D zážitky mohou diváky od nové technologie spíš odradit. Kritizoval také studia, která se po úspěchu Avatara vrhla kromě výroby i na rychlé konverze filmů, aby si tak díky dražšímu vstupnému zvýšila zisky a zároveň bojovala s internetovými piráty.

První velkou obětí této snahy je Harry Potter. Studio oznámilo, že první část dvojfilmu Harry Potter a Relikvie smrti přijde v půli listopadu do kin jen v běžném 2D formátu. Nedokázalo prý dokončit 3D konverzi včas a v dobré kvalitě; ukázalo se totiž, že převod filmu natočeného původně ve 2D je mnohem komplikovanější, než se mohlo zdát.

V prosinci má nicméně pokus o 3D revoluci pokračovat: s pompou bude uvedeno pokračování sci-fi Tron, která v 80. letech znamenala přelom v používání počítačové grafiky. Další boom přijde v březnu 2011, kdy bude uveden film plný automobilových honiček Drive Angry s Nicolasem Cagem a comicsově laděný snímek Sucker Punch popisovaný jako „Alenka v říši divů s rotačním kulometem a erotickým podtextem".

 

Právě se děje

Další zprávy