Alenka vyslala z Říše divů signál: Vsaďte na 3D

Kamil Fila Kamil Fila
9. 3. 2010 18:00
Američtí diváci se zbláznili do Deppa a Burtona

Los Angeles - Zatímco v Los Angeles se udělovaly Oscary filmům, které z kin pomalu mizí, hlavním trhákem víkendu byla premiérovaná Alenka v říši divů od režiséra Tima Burtona. Fantasy snímek na motivy známých knih Lewise Carrolla lákal v masovém měřítku hlavně na svůj 3D formát a jméno Johnnyho Deppa.

Foto: Disney

Úspěch 3D Alenky je ohromující: za svůj první víkend v USA a Kanadě utržila přes 116 milionů dolarů, což producentům dává jasný signál rozjet výrobu 3D filmů ve velkém. Už jenom proto, že přes 80 milionů přinesla kina vybavená 3D projektorem a z toho téměř 12 milionů bylo z kin IMAX.

Rozpočet filmu byl také obří, údajně kolem 250 milionů, ale zdá se, že je naděje, aby se z kinodistribuce vrátil zpátky. Ostatně průlomový Avatar měl při prvním víkendu v USA 77 milionů. Byl ovšem daleko úspěšnější v zahraničí, kde utržil 164 milionů, zatímco Alenka „pouze" 94. Nejenom proto jsou ale předčasné spekulace o tom, že z Říše divů bude co do výdělků druhá planeta Panadora.

Čtěte také:
Recenze: Alenka v říši 3D divů neví, co se sebou

Pro režiséra Tima Burtona jde však každopádně o největší úspěch v kariéře, který dalece překonal i jeho Batmana (1989), remake Planety opic (2001) i Karlíka a továrnu na čokoládu (2005). Johnny Depp byl úspěšnější jen s Piráty z Karibiku, kteří jsou čtvrtí v kategorii „víkendový otvírák" se 135 miliony.

Foto: Disney

Tam ale většinou kralují různá druhá a třetí pokračování již úspěšných filmů. Alenka coby originál je mezi nimi velkou výjimkou - pokud ji tedy nepovažujeme za pokračování dlouholeté spolupráce režiséra a jeho dvorního herce.

Březen navíc není považován za komerčně nejlukrativnější období - málokteré studio na tento termín plánuje velké hity. Loni byli zdaleka nejúspěšnější comicsoví Watchmen-Strážci s 55 miliony za víkend.

Podle žebříků studia Disney, které Alenku distribuuje, tvořilo 39 procent publika rodiče s dětmi a 36 procent smíšené páry, 55 procent z celkového publika byly ženy a 54 procent bylo mladších než 25 let.

Film tedy zdaleka není jen rodinná podívaná, ale táhne i filmové fanoušky a hlavně fanynky, které ve značce „Tim Burton a Johnny Depp" hledají alternativu ke konvenčním hollywoodským trhákům.

Nadšení z Alenky je tak velké, že se nyní nahlas hovoří, co režisérsko-herecká dvojice bude dělat dál. Nejblíže je ve výhledu remake mýdlové opery s nadpřirozenými prvky Dark Shadows (Temné stíny), což byl velmi populární seriál v 60. letech. Mluví se ale i o možném návratu k filmu Střihoruký Edward. Ať tak i onak, ve hře bude opět 3D formát.

Premiéra filmu Alenka v říši divů - Johnny Depp
Premiéra filmu Alenka v říši divů - Johnny Depp | Foto: Reuters

Zatímco ale publikum proudí na Alenku v davech, nadšení recenzentů není velké. Databáze Rottentomatoes.com eviduje zatím 195 recenzí z angloamerických médií a pouhých 52 procent je kladných; celkově získal snímek průměrné hodnocení 5, 7 bodů z deseti. Z díla Tima Burtona jde tedy naopak o nejhůře hodnocený film po Planetě opic a Mars útočí.

Ostatně i mezi obyčejnými diváky si Alenka vede trochu hůře než jiné Burtonov filmy - soudě alespoň podle Mezinárodní filmové databáze IMDb.com, kde se film výrazně líbí dívkám pod 18 let a průměrné hodnocení od diváků a divaček všech věkových skupin je 7, 1 bodu z 10 - což bude s narůstajícími týdny ještě klesat.

Co tedy kritici filmu vyčítají nejvíc? Podle nich nová Alenka není moc věrná předloze a opomíjí to, co z ní činí klasiku, ale bohužel není ani typicky bláznivě burtonovská. Spíše než komedii založenou na hře s nesmyslem připomíná slabší a nelogickou verzi Pána prstenů.

Foto: Aktuálně.cz

MaryAnn Johanson ze stránky Flick Filosofer popisuje Alenku takto: „Není to ani tak film jako spíš knížka o produkčním designu, jíž si můžete listovat u kávy." A Kit Bowen ze stránky The Movie Kit ji doplňuje: „Odvázaná Burtonova verze Alenky může vystrašit mladší děti, zmást ty starší a nudit dospělé."

Najdou se ovšem i umírnění,  a dokonce i nadšení zastánci. Lou Loumenick z New York Postu píše: „Burton, jeden z velkých vizuálních umělců hollywoodské historie, je neschopen udělat nezajímavý film. Nicméně, stále se nijak netěším na případné pokračování Alenky, jež je naznačeno v závěru."

Claudia Puig z USA Today se pak vyloženě vyznává:  „Když přijde na trojrozměrnou obrazovou krásu, dám si v jakýkoli den raději Říši divů než avatarovskou Pandoru."

 

Právě se děje

Další zprávy