Bikini Killer. Seriál o brutálním vrahovi cestovatelů boduje u Čechů na Netflixu

Pavel Sladký Pavel Sladký
16. 4. 2021 11:42
Jmenoval se Charles Sobhraj, ale bral na sebe spousty jiných jmen. Často svých obětí – Evropanů a Američanů, kteří navštívili Thajsko, Indii a další části Asie. Příběh dnes sedmasedmdesátiletého sériového vraha není snadné vyprávět, ukazuje nový seriál.

Osudy Charlese Sobhraje především ze 70. let minulého století líčí osmidílný seriál Had, který už několik dnů patří k nejsledovanějším na českém Netflixu. Po většinu času v něm bezskrupulózní zločinec vystupuje jako obchodník s drahými kameny Alain Gautier a jeho partnerka a komplicka Marie-Andrée Leclercová pod jménem Monique.

Sobhraj se narodil ve smíšeném manželství roku 1944 ve vietnamském Saigonu, dnešním Ho Či Minově městě, později ale dostal francouzské občanství. Řádil v Asii, především v Indii, Nepálu a Thajsku. Zaměřoval se na západní cestovatele a hippies, kteří sem přijížděli. Spáchal nejméně 12 vražd, obětí však mohl být až dvojnásobek.

Vraždy v exotice

Vysloužil si přezdívky Bikini Killer, Had nebo také Splitting Killer. Policie v jednotlivých zemích ani zahraniční ambasády, kterým se ozývali příbuzní obětí, dlouho nedokázali spojit všechny události a najít důkazy.

Důležitou roli nakonec sehrál - v seriálu i ve skutečnosti - nizozemský diplomat Herman Knippenberg. Toho k případu přivedla vražda dvou holandských turistů. Sobhraj je okradl, otrávil, zbil, ještě zaživa upálil a posléze využíval jejich identitu k pašování drahokamů.

Když Knippenberg zjistil, že nejde o ojedinělý incident, umanutě začal shromažďovat důkazy proti Sobhrajovi. Sbíral dokumenty, kontaktoval lidi, kteří vraha osobně poznali. Diplomatův archiv posléze využily thajská policie i Interpol.

V seriálu Netflixu příběh vyprávějí scenáristé Richard Warlow a Toby Finlay s režiséry Hansem Herbotsem a Tomem Shanklandem, kteří se o osm epizod podělili rovnou měrou. Zkušený Angličan Shankland také patří mezi producenty společně se Stephenem Smallwoodem, který dříve připravil seriál Patrick Melrose.

Seriál Had je na Netflixu s českými titulky. | Video: Netflix

Tvůrci hodně využívají exotických lokací, které se jim podařilo natočit ještě před koronavirovými omezeními. Scény se tak odehrávají v zaplněných ulicích indického Dillí, proslulé nevázané čtvrti Thamel v nepálském Káthmándú, pod himálajskými štíty nebo v Bangkoku.

Pozornost poutají i kostýmy, které charakterizují 70. léta mezi diplomaty a úředníky, hippies i bohatými vrstvami. Sobhrajova partnerka Monique vystřídá tolik retro šatů všech barev, že by v souhrnu vydaly na honorář její představitelky Jenny Colemanové. A nebyl by nízký.

Otravné skákání v čase

Vyprávění je ale roztříštěné množstvím skoků v čase. Desítky titulků jako "o sedm let později, Indie" nebo "o tři roky dříve, Bangkok", případně "o hodinu později, Káthmándú", začnou být už během prvních dílů značně otravné.

Hlavní postavu ztvárnila alžírsko-francouzská herecká hvězda Tahar Rahim, známá například z filmu Prorok. Sobhraje hraje jako suverénního obchodníka, dobře oblečeného podvodníka a bezcitného vraha. Fyzicky je Rahim navzdory odlišnému etnickému původu skutečnému vrahovi dost podobný.

Jenna Colemanová v roli Marie-Andrée Leclercové a Tahar Rahim jako Charles Sobhraj.
Jenna Colemanová v roli Marie-Andrée Leclercové a Tahar Rahim jako Charles Sobhraj. | Foto: Netflix

Seriál však jeho konání nedodává žádné motivace. Vrah několikrát zmiňuje, že pochází ze smíšeného asijsko-evropského manželství a že se na něj svět vždy díval spatra. Jedna z postav si všimne, že Sobhraj má "čich na osamělost" a dokáže si vyhlédnout oběť, které nabídne svou zprvu okouzlující pozornost a společnost.

Vede tedy hlavní postavu bolestná touha po pomstě, nebo jí emoce naopak schází? Byl Sobhraj povahou citově oploštělý "hráč", jakýsi Talentovaný pan Ripley z Hippie Trailu, tedy trasy, kudy od 60. let proudili Evropané a Američané do Asie za dobrodružstvím?

Patrně šlo o kombinaci těchto aspektů. Seriál Had je ale líčí nepřesvědčivě, i když jsou klíčové například i pro vrahovo pozdější zatčení v Nepálu.

U dalších představitelů není patrné, proč castingové volby padly právě na ně. Například Brit Billy Howle v roli nejistého úředníka Hermana Knippenberga, začátečníka v diplomatických službách, značně přehrává.

Jeho role je zúžena na svérázného dobráka, který v jinak chladně pragmatickém prostředí tvrdohlavě, až sebedestruktivně hájí zájmy nejen Nizozemců, ale lidí vůbec.

Podobně můžeme mluvit o mnoha vedlejších rolích. Knippenbergův belgický kolega diplomat je redukovaný na figuru, která přichází a říká mu "tak se sakra probuď". Postava Sobhrajovy matky nebo dřívější manželky by zasloužily buď vyškrtnout, nebo rozvinout, a tak opodstatnit jejich přítomnost ve scénáři.

Případ Bikini Killera je geograficky, psychologicky i vypravěčsky složitý a odehrává se v průběhu několika desetiletí. Tvůrci Hada nenašli způsob, jak ho divákům účinně předložit. Ani jak mu dodat přesah nebo zásadnější psychologický rozměr, jaký u podobných témat nacházel například David Fincher ve filmu Zodiac nebo seriálu Mindhunter - lovci myšlenek. Proto Had navzdory mnoha exotickým lokacím i zajímavému skutečnému případu selhává.

Had

Režie: Hans Herbots a Tom Shankland
Seriál je k vidění na Netflixu.

 

Právě se děje

Další zprávy