Přední americký orchestr vymění šéfdirigenta. V San Francisku musí šetřit

Kultura AP, Kultura
15. 3. 2024 19:30
Celosvětově známý finský dirigent Esa-Pekka Salonen po příští sezoně 2024/2025 skončí na postu hudebního ředitele Sanfranciského symfonického orchestru. „Bohužel se správní radou se rozcházíme v názorech na další směřování,“ oznámil. Ve světě klasické hudby není časté, aby rozpor mezi uměleckým a výkonným vedením organizace prosákl na veřejnost.
Dirigent Esa-Pekka Salonen vedl 17 let Losangeleskou filharmonii. Naopak u sanfranciského orchestru skončí už po pěti letech.
Dirigent Esa-Pekka Salonen vedl 17 let Losangeleskou filharmonii. Naopak u sanfranciského orchestru skončí už po pěti letech. | Foto: Andrew Eccles

Salonen, který byl šéfdirigentem od roku 2020 a právě tento týden se stal laureátem švédské ceny Polar Music Prize, spor nechtěl blíže komentovat. Agentuře AP souvislosti vysvětlil až generální ředitel orchestru Matthew Spivey. "Dostali jsme se do svízelné finanční situace, kterou nebylo možné dál ignorovat," řekl Spivey. Podle něj sanfranciští filharmonici "budou muset učinit taková opatření, aby těmto tlakům dovedli čelit".

První rozhodnutí už padla, když management zrušil část pozdně večerních koncertů v experimentálním prostoru SoundBox, kam se hudebníci snažili přilákat mladé. "Zřejmě ale budou nutná další opatření. Ty orchestr povedou jiným směrem, než jaký jsme mohli očekávat v roce 2018, kdy byl Esa-Pekka Salonen jmenován," dodává generální ředitel.

Další škrty se mají týkat objednávek světových premiér děl, celkového počtu koncertů a zrušeno bylo také evropské turné plánované na září 2025. "Tušili jsme, že mezi uměleckým a výkonným vedením existuje napětí, ale ne že se to takhle vyhrotí. Zrušit mezinárodní turné je poměrně dramatický krok. Něco takového nepamatuji," řekl americkému rozhlasu dlouholetý violista souboru David Gaudry.

Podle deníku New York Times se za pandemie výrazně zhoršila finanční kondice orchestru. Ten se už dříve potýkal na jedné straně s úbytkem abonentů a mecenášů, na straně druhé s rostoucími náklady na provoz. Ročně hospodaří se zhruba 83 miliony dolarů, což je v přepočtu 1,9 miliardy korun. Během pandemie musel zrušit stovky vystoupení a kvůli tomu přišel o miliony dolarů.

Stávající situaci organizace ustojí, její zastřešující nadace vloni měla na účtě 315 milionů dolarů, zatímco v roce 2019 to bylo jen 273 milionů, pokračuje deník.

Esa-Pekka Salonen je uznávaným dirigentem i skladatelem.
Esa-Pekka Salonen je uznávaným dirigentem i skladatelem. | Foto: Andrew Eccles

"Bez zásadních změn našeho byznysmodelu a struktury příjmů ale budeme v dalších letech čelit čím dál nekontrolovatelnějším deficitům," obává se generální ředitel Spivey.

Podle deníku San Francisco Chronicle se hudebníci o tom, že šéfdirigent Salonen skončí, dozvěděli na narychlo svolaném jednání tuto středu. Někteří zprávu oplakali. "Je to zdrcující pro celý orchestr i pro mě osobně," řekl například vedoucí skupiny kontrabasů Scott Pingel. Šéfdirigentovi vyprší smlouva v červnu 2025.

Propagátor soudobé hudby a netradiční dramaturgie Esa-Pekka Salonen, který letos oslaví 66. narozeniny, ve funkci nahradil Michaela Tilsona Thomase. Ten sanfranciský orchestr vedl čtvrt století a několikrát s ním vystoupil také na festivalu Pražské jaro, naposledy v roce 2014.

Salonen nejdříve v letech 1984 až 1995 působil coby šéfdirigent Symfonického orchestru Švédského rozhlasu.

Od roku 1992 do roku 2009 byl pak hudebním ředitelem druhého známého tělesa v Kalifornii, Losangeleské filharmonie. Z ní udělal "jeden z nejinovativnějších amerických orchestrů", napsaly New York Times.

Dirigent Esa-Pekka Salonen.
Dirigent Esa-Pekka Salonen. | Foto: Minna Hatinen

Podobně jako tehdy v Los Angeles se poslední roky Salonen také v San Francisku snažil přivádět ke klasické hudbě mladší lidi, kteří se zajímají o kulturu, ale dávají přednost třeba filmu nebo literatuře.

Mimo jiné experimentoval se zapojením virtuální reality a umělé inteligence, na čemž spolupracoval s místním Silicon Valley. Uváděl světové premiéry nových děl, rozšířil žánrový záběr spoluprací se skladatelem Nicem Muhlym nebo jazzovou kontrabasistkou Esperanzou Spalding a nejrůznějšími způsoby zkoušel těleso modernizovat, shrnují New York Times.

Agentura AP doplňuje, že se Salonenovým odchodem se uvolní další post u předního amerického tělesa.

Chicago Symphony Orchestra stále nenašel náhradu za Riccarda Mutiho, který skončil v minulé sezoně. Losangeleská filharmonie hledá nástupce Gustava Dudamela, jenž po sezoně 2025/2026 přestoupí do New Yorku, a Clevelandský orchestr bude po roce 2026/2027 potřebovat někoho, kdo převezme taktovku po Franzi Welserovi-Möstovi.

Video: Esa-Pekka Salonen diriguje Strausse

Esa-Pekka Salonen diriguje symfonickou báseň Tak pravil Zarathustra od Richarda Strausse. | Video: San Francisco Symphony
 

Právě se děje

Další zprávy