Co má společného cyklistika s uměním. Styčné body hledá nová výstava

ČTK ČTK
30. 5. 2024 13:57
Cyklistiku se současným uměním propojuje nová výstava trutnovského Centra současného umění Epo1. V galerii, která existuje od loňska, potrvá do 3. listopadu. Přehlídka nazvaná jednoduše Jízda ukazuje různá ztvárnění bicyklů i rozmanitou roli, jakou mohou hrát v lidském životě.
Dílo kombinující kolo s deštníky vytvořil Lubomír Typlt.
Dílo kombinující kolo s deštníky vytvořil Lubomír Typlt. | Foto: ČTK

K vidění jsou sochy, instalace nebo díla více než 40 umělců několika generací. Na své si přijdou milovníci umění, sportovci, ale také děti, slibuje ředitel galerie Jan Kunze.

Podle něj se jedná o nejrozsáhlejší přehlídku, jaká kdy byla fenoménu cyklistiky v Česku věnována. Její součástí je řada akcí spojená s jízdou na kole či profesionální cyklistikou. Projekt připravil kurátor Petr Volf, který se dlouhodobě věnuje průnikům sportu a umění.

V bývalé elektrárně jsou umístěny sochy Jakuba Flejšara, Karla Nepraše, Zdeňka Němečka, Pauliny Skavové a Čestmíra Sušky. V turbínové hale i před budovou je doplňují instalace či objekty od autorů, jako jsou Jiří Černický, Jiří David, Krištof Kintera nebo Jan Stolín. V budově rozvoden malíře zastupují Alena Anderlová, František Mertl, Ondřej Kohout, Michael Rittstein, Jakub Špaňhel či Petr Písařík. Některé objekty a obrazy vznikly přímo pro trutnovskou galerii.

Organizátoři věří, že přijdou i ti, kdo galerie obvykle nenavštěvují. "Hledáme témata výstav, která mohou oslovit širší publikum napříč generacemi. Když jsme plánovali výstavy pro letošní rok, přišlo nám spojení umění a sportu jako zajímavý nápad," poznamenává ředitel. Podle něj je majitel galerie Rudolf Kasper vášnivým cyklistou a téma ho nadchlo.

Při doprovodných akcích se lidé v galerii mohou potkat s řadou známých profesionálních cyklistů. Přijedou Ján Svorada, Pavel Padrnos, Lubor Tesař nebo Roman Kreuziger. Na programu jsou i cyklistické vyjížďky do okolí.

Soukromá galerie Epo1, což je zkratka někdejšího názvu Elektrárna Poříčí 1, vznikla za desítky milionů korun přestavbou více než 100 let staré bývalé elektrárny v trutnovské čtvrti Poříčí.

Manželé Rudolf a Renata Kasperovi ji otevřeli loni v květnu. Rozsáhlý objekt se nachází ve výrobním areálu společnosti Kasper Group, orientované na strojírenskou výrobu a zpracování dřeva. Otevírací doba je od středy do neděle.

Video: Najbrt komentuje Černého motýly

Češi mívali šedivý vkus, teď žijeme ve zmatku, řekl v pořadu Spotlight tento měsíc renomovaný grafický designér Aleš Najbrt. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy