Vdova se chce pomstít vraždou mladého vojáka. Divadlo nastudovalo Kočár do Vídně

Vdova se chce pomstít vraždou mladého vojáka. Divadlo nastudovalo Kočár do Vídně
Pavel Čeněk Vaculík jako Vojáček a za ním Hana Drozdová coby Krista.
Uprostřed je Michal Bumbálek.
Pavel Čeněk Vaculík jako Vojáček a Tomáš David v roli Frajtra.
Hana Drozdová jako Krista.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
14. 10. 2021 19:33
Národní divadlo Brno s festivalem Moravský podzim převedly na jeviště Kočár do Vídně, komorní psychologické drama o strachu, nenávisti a lásce známé jako film Karla Kachyni z roku 1966. Divadelníci vycházeli z literární předlohy, tedy novely Jana Procházky, kterou spojili se soundtrackem Jana Nováka.

Právě na tvorbu brněnského skladatele Nováka, od jehož narození v dubnu uplynulo 100 let, se Moravský podzim letos zaměřuje.

Příběh venkovské ženy Kristy, které němečtí vojáci pro výstrahu oběsili manžela, se odehrává v posledních dnech druhé světové války. Krista touží pomstít manželovu smrt, a to vraždou mladého vojáka, jenž k ní přišel na statek a vyzval ji, aby ho koňským povozem odvezla do Vídně. Během cesty Krista čeká na vhodný okamžik pomsty; když však nastane, zabít nedokáže.

Hrdinové se ocitají v mezních situacích a čelí rozhodnutím, v nichž neexistují vítězové, hrdinové ani oběti, jen společná touha po spravedlnosti a odpuštění. "Je to příběh, který lze rozumem těžko pochopit, ale díky Procházkovým slovům a Novákově hudbě jej lze zakusit, pocítit, a tak přijmout," říká autor režijní koncepce Štěpán Pácl. Protože ten při přípravách náhle onemocněl, režii po něm převzala Aminata Keita.

Novákovu hudbu živě provede Ensemble Opera Diversa pod taktovkou Gabriely Tardonové. "Novák svou hudbou Procházkův příběh neilustruje, ale dává komornímu příběhu válečné vdovy a dezertujícího německého vojáka na konci druhé světové války kontext a prostor. Vznáší ho do obecnější roviny příběhu o smysluplnosti pomsty a smysluplnosti lásky a odpuštění," míní Pácl.

V Kachyňově filmu Kočár do Vídně excelovali Jaromír Hanzlík s Ivou Janžurovou, jejíž hlas bude provázet také nynějším provedením. Kristu však ztvární Hana Drozdová, roli vojáka dostal Pavel Čeněk Vaculík. V dalších úlohách se představí Tomáš David, Michal Bumbálek a Petr Kubes.

Kočár do Vídně má premiéru tento pátek v Mahenově divadle. Nejde o standardní inscenaci, ale mimořádný festivalový projekt, takže je v plánu pouze šest repríz. Ta poslední se koná 9. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy