Nabrala zpoždění. Rekonstrukci divadla v České Lípě zkomplikoval covid i tornádo

ČTK ČTK
19. 8. 2022 10:15
V těchto dnech stavbaři měli dokončovat rekonstrukci Jiráskova divadla v České Lípě, aby se tu mohl od 13. října uskutečnit festival Českolipský divadelní podzim. Práce ale potrvají zhruba o půl roku déle, zpozdily je covid i loňské tornádo na Moravě. První diváky zrekonstruovaná budova přivítá až v březnu, oznámila radnice.

Letošní divadelní přehlídka se tak stejně jako loni přesune do českolipského Kulturního domu Crystal.

"Okolností, které stavbu zkomplikovaly, byla celá řada. Zrovna když jsme měli dělat střechu, přišlo tornádo, a ve chvíli, kdy ta dodávka měla přijít, všechny komponenty šly na Moravu," říká starostka Jitka Volfová z hnutí ANO. Extrémní bouře s krupobitím a tornádem prošla několika jihomoravskými obcemi vloni v červnu. "Navíc je to rekonstrukce, takže těch komplikací bylo víc. Myslím, že u takhle rozsáhlé stavby to prodloužení není tak zásadní," dodává.

Jde o největší projekt v novodobé historii města. Tomu se také stavba může prodražit. "Cena byla vysoutěžena na 132 milionů korun bez DPH, což je téměř o 30 milionů méně, než byla původně předpokládaná hodnota. V současné době je proplaceno o deset milionů víc na vícepracích, takže ještě pořád nedosahujeme ani té původně předpokládané hodnoty, zcela jasno ale bude až po dokončení stavby," dodává Volfová.

Jak stavba postoupila, se obyvatelé České Lípy budou moci podívat v úterý 6. září na dni otevřených dveří. Prohlídku si ale musejí rezervovat dopředu.

Jiráskovo divadlo vzniklo ve 30. letech minulého století přestavbou městské tělocvičny z roku 1907. Budova ale měla špatnou vzduchotechniku i statiku. O rekonstrukci se mluvilo téměř 30 let. Radnice původně zvažovala výstavbu nového sálu, na projekt za 300 až 400 milionů korun se však nepodařilo získat dotace. Uvažovalo se také o přesunu do kulturního domu Crystal. Nakonec se politici vrátili k myšlence Jiráskovo divadlo zrekonstruovat.

Stavební firma Metrostav převzala klíče od budovy na začátku předloňského listopadu a začala s rekonstrukcí. K zemi šla vstupní část - foyer včetně šatny, toalet, pokladny a horního patra se vstupem na balkon. Nový vstup vznikl v proluce v Panské ulici. Ve dvoře museli dělníci vyhloubit jámu pro technické zázemí.

Firma dále vybourala nové otvory a prostupy, sundala rozměrný lustr a osvětlení stěn v hlavním sále, které se ale po renovaci vrátí zpět. Stavbu provázel archeologický průzkum, při němž byly objeveny mimo jiné středověké jímky na vodu.

Nejstarší částí areálu jsou renesanční sklepy, na minulost odkazují i původní trámy v patře. Na svém místě zůstala při rekonstrukci pouze část budovy s velkým divadelním sálem, barem a dalšími prostory, kde před rekonstrukcí místní ochotníci skladovali svůj fundus.

Nová budova je bezbariérová. Kromě velkého sálu, jehož kapacita 375 diváků zůstane zachována, vznikly dva menší prostory pro 100 a 40 diváků, kde bude možné pořádat komornější akce.

Divadlo má dnes dva vchody. Ten hlavní je z Panské ulice u radnice, vstoupit ale bude možné také z Jiráskovy, kde se vstup nacházel původně. Na obou stranách budou šatny a toalety. V přízemí přibude kavárna, jejíž provoz bude nezávislý na provozu divadla. Budova má mít moderní osvětlení, ozvučení, klimatizaci a vzduchotechniku.

Stavbaři zároveň podél divadla vybudovali průchod, který spojuje Panskou ulici s Jiráskovou. "Na noc a v době divadelních představení se ale bude uzavírat a bude také pod kamerami," dodává starostka Volfová.

 

Právě se děje

Další zprávy