Nestihne splatit dluhy. Prodejce vstupenek Ticket Art na sebe podal návrh na konkurz

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 8. 2021 16:55
Prodejce vstupenek Ticket Art Praha na sebe podal návrh na konkurz. Jako důvod uvedl omezení v kultuře zavedená kvůli pandemii koronaviru a opožděnou pomoc od státu. Vyplývá to z dokumentů v insolvenčním rejstříku, na které v pondělí upozornily Hospodářské noviny.
12 tisícům diváků pražského Divadla Broadway (na snímku z loňského výročního koncertu) dluží Ticket Art Praha celkem kolem devíti milionů korun.
12 tisícům diváků pražského Divadla Broadway (na snímku z loňského výročního koncertu) dluží Ticket Art Praha celkem kolem devíti milionů korun. | Foto: ČTK

Firma nejprve koncem června požádala o mimořádné moratorium, které ji mělo chránit před věřiteli. Uplynulý pátek s ní pražský městský soud zahájil insolvenční řízení, píše deník.

Společnost na konci června uvedla, že kvůli zastavení kulturních akcí zůstala takřka bez příjmů. Snižovala sice náklady, zpočátku jí ale nebyla přiznána podpora z koronavirových programů na pomoc kultuře s vysvětlením, že nepatří k oprávněným žadatelům. Jednatelka Renata Štupáková napsala, že Ticket Art nic nedluží divadlům ani jiným pořadatelům, má však závazky vůči držitelům vstupenek.

V insolvenčním návrhu spojeném s návrhem na vyhlášení konkurzu Štupáková minulý čtvrtek uvedla, že Ticket Art zřejmě nebude schopen řádně a včas splatit podstatnou část dluhů. Koronavirovou podporu zhruba 1,6 milionu korun firmě přiznalo ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodnutím z letošního června, tedy více než rok od chvíle, kdy pocítila výpadek hlavních příjmů.

"Dlužník eviduje vzhledem k povaze své podnikatelské činnosti mnoho věřitelů s pohledávkami jednotlivě v řádech maximálně stovek tisíc korun, které však ve svém souhrnu dosahují výše, kterou není dlužník schopen momentálně uhradit," napsala Štupáková. Dluhy nevyčíslila, na účtech a v pokladně má podle ní firma asi 1,35 milionu korun.

Na diskusních fórech si lidé už několik měsíců stěžují, že Ticket Art nereaguje na jejich výzvy o vrácení peněz za zrušené akce, doplňují Hospodářské noviny. Držitelé vstupenek nyní mohou pohledávky přihlásit do insolvenčního řízení.

Například ředitel pražského Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg odhaduje, že jen v případě jeho divadla bude poškozených až 12 tisíc diváků, kterým Ticket Art dluží okolo devíti milionů korun. "Jak si voláme s řediteli dalších divadel, tak dohromady vím o částce kolem 40 milionů korun," řekl.

Lichtenberg také zpochybnil vyjádření, že Ticket Art nemá závazky vůči divadlům a dalším pořadatelům. Divadlo Broadway podle něj od firmy nedostalo zaplaceno za pět představení, která stihlo odehrát na začátku loňského října před opětovným zákazem kulturních akcí. Pohledávku Lichtenberg vyčíslil na 900 tisíc korun.

Na diváky se začali obracet i další pořadatelé akcí, kteří vstupenky prodávali přes Ticket Art. Patří k nim pražské Divadlo Hybernia. Na Facebooku uvedlo, že s ním společnost Ticket Art nekomunikuje ohledně výměny lístků na představení.

"Vstupenky zakoupené u jiného prodejce znamená, že vámi zaplacené vstupné nám ten konkrétní prodejce předá až po odehraném představení. Takže nyní jsou peníze za zakoupené vstupenky stále u společnosti Ticket Art a my nemáme možnost řešení této situace z naší strany," uvedlo divadlo. "Trvejte na tom, aby vám společnost Ticket Art Praha vrátila peníze nebo vyměnila vstupenky," apeluje.

Stejně se na své potenciální návštěvníky obrací jablunkovský klub Rock Cafe Southock.

Vstupenky přes Ticket Art prodávalo rovněž pražské Divadlo Bez zábradlí. "Dnes jsme obdrželi od společnosti Ticket Art mail s informací o insolvenci. Prodávali jsme přes ně vstupenky na představení, která se kvůli pandemii přesouvají," řekla Andrea Grofová z obchodního oddělení divadla. Vedení bude jednat o tom, jak situaci řešit.

 

Právě se děje

Další zprávy