Klaunové chtějí na Měsíc. Horácké divadlo zahájilo sezonu s novým uměleckým šéfem

Klaunové chtějí na Měsíc. Horácké divadlo zahájilo sezonu s novým uměleckým šéfem
Jakub Škrdla jako klaun, Svetlana Hruškociová v roli Ctižádosti a František Maňák coby klaun.
Svetlana Hruškociová jako Ctižádost a Stanislava Hajduková v roli Vůle v pozadí sbor tanečníků Nart Dance School.
Jiří Juráš a Jakub Škrdla v rolích klaunů.
V popředí je Jakub Škrdla jako klaun, v pozadí sbor tanečníků Nart Dance School.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
5. 9. 2022 9:29
Výpravnou klaunskou férií s prvky nového cirkusu nazvanou Klaunova cesta ze Země na Měsíc tuto sobotu zahájilo sezonu Horácké divadlo Jihlava. Inscenace jediné profesionální scény na Vysočině, kterou umělecky nově vede Michal Zetel, se dotýká snění, bytí, lásky i smrti.

Námět Michala Skočovského rozpracoval kolektiv autorů. Podobu mu vtiskla trojice protagonistů. František Maňák, Jakub Škrdla a Jiří Juráš hrají tři charakterově i věkově rozdílné bratry, jejichž snem je dostat se za každou cenu na Měsíc. Děje se tak na pozadí plánované obnovy amerického vesmírného programu.

"Chtějí být kosmonauty a objevovat neobjevené, zažívat dobrodružství. V neposlední řadě se chtějí setkat s Polárkou. Navzdory osudu, jehož řízením se všichni stali cirkusovými klauny, se snaží o svou jedinečnou cestu na Měsíc," popisují autoři.

Na projektu pracovali choreografka Anna Korba Vanacká, kostýmní výtvarnice Lucie Špalková, režisér Michal Zetel i autor námětu a scénograf Skočovský. Ten první fázi i režíroval. "Představení upírá pozornost k jádru činorodého procesu a s ním spojené potřeby a nutnosti imaginace. Tuto linii můžeme sledovat prostřednictvím fantazijního děje, jež nás provází hlavou neúspěšného klauna na sklonku jeho kariéry," přibližuje dramaturg Jaroslav Čermák.

Divadlo na inscenaci spolupracovalo s akrobaty ze spolku SGYM - Sokol Jihlava a tanečnicemi z jihlavské Nart Dance School. Hostující Jiří Juráš poskytl své mnohaleté zkušenosti z divadel a nového cirkusu. Autorem skladeb, které na jevišti zpívají herečky Stanislava Hajduková a Svetlana Hruškociová, je Mario Buzzi. Ten už s Horáckým divadlem spolupracoval na inscenacích Scapinova šibalství či Škola základ života.

Klaunova cesta ze Země na Měsíc měla premiéru uplynulou sobotu, nejbližší reprízy následují 5., 8. a 17. září. Horácké divadlo tak zahájilo první sezonu pod vedením nového uměleckého šéfa Michala Zetela, jenž poslední dobou pracoval pro Slovácké divadlo v Uherském Hradišti.

"Pro mě za posledních deset let udělalo Horácké divadlo obrovský posun, který nechci hodnotit, ale dnes je prostě na divadelní mapě České republiky poměrně výrazně znát. To je ta věc, která mě přilákala," zdůvodnil, proč nabídku přijal.

Režisér a nový umělecký šéf jihlavského divadla Michal Zetel.
Režisér a nový umělecký šéf jihlavského divadla Michal Zetel. | Foto: ČTK

Jedenačtyřicetiletý Zetel s Horáckým divadlem jako režisér prvně spolupracoval před více než deseti lety, loni v Jihlavě jako hostující režisér nazkoušel komedii Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Podílel se na založení olomouckého Divadla Tramtarie a brněnského Buranteatru, kde deset let působil na pozici uměleckého šéfa a kmenového režiséra. V letech 2015 až 2020 byl pak Zetel ředitelem Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Absolvoval činoherní režii na JAMU, kde do konce minulého akademického roku vedl ateliér muzikálového herectví.

Pro nadcházející sezonu Horácké divadlo připravilo pět premiér. Po Klaunově cestě ze Země na Měsíc bude 15. října následovat hra Fabian od Ericha Kästnera, dále jsou na programu Šepoty a výkřiky podle Ingmara Bergmana nebo původní autorský muzikál Nad Sázavou. Soubor do nové sezony vstoupil s obměněným souborem. Posílili jej herci František Maňák a Vít Hofmann. Angažmá naopak ukončili Michal Kraus, Sára Venclovská a Alexandra Palatínusová.

 

Právě se děje

Další zprávy