Dagmar Pecková hraje Milenu Jesenskou. Hru o ní a její dceři napsal Epstein

ČTK ČTK
před 2 hodinami
O novinářce Mileně Jesenské a její dceři, básnířce i výtvarnici Janě Krejcarové řečené Honza, vypráví nová divadelní hra Marka Epsteina nazvaná Milena. Jako první premiéru sezony ji tento pátek na velké scéně uvede Městské divadlo Mladá Boleslav.

Vhled do života dvou výrazných osobností české kultury režírovala Adéla Laštovková Stodolová. "Rozehraje dvojpříběh plný zvratů, vzletů i pádů dvou žen českého společenského a kulturního života na pozadí českých dějin 20. století," slibují tvůrci. Po páteční premiéře následují nejbližší reprízy 29. října a 6. listopadu.

Hru pro divadlo napsal Marek Epstein, širší veřejnosti známý jako scenárista filmů Bratři nebo Šarlatán. Milenu Jesenskou, od jejíhož úmrtí v koncentračním táboře Ravensbrück letos uplynulo 80 let a která se přátelila se spisovatelem Franzem Kafkou, ztvární operní pěvkyně Dagmar Pecková. Bude to její druhá činoherní role, od roku 2020 už v Mladé Boleslavi hraje divu Marii Callas v inscenaci nazvané Mistrovská lekce.

Podle tvůrců měla Milena Jesenská s dcerou Janou Krejcarovou, která žila v letech 1928 až 1981, mnoho společného, například komplikované vztahy s okolím. "Jesenská s otcem, kterého na několik let zcela zavrhla, Krejcarová pak nebyla schopná starat se o vlastní děti a všechny postupně odkládala do dětských domovů," uvádí mluvčí divadla Denisa Kábrtová. Obě ženy také zemřely předčasně. Jesenskou zavraždili nacisté v koncentračním táboře, Krejcarová zesnula při autonehodě.

V dalších rolích se představí Lucie Matoušková a Petr Mikeska. O dramaturgii se postarala Kateřina Suchanová, hudbu vytvořil Petr Zeman, kostýmy zajistily Simona Rybáková a Alexandra Gnidiaková.

Adéla Laštovková Stodolová už v Mladé Boleslavi předloni režírovala inscenaci 1000 tváří Adiny o prvorepublikové herečce a mladoboleslavské rodačce Adině Mandlové. Epstein je také autorem scénáře k chystanému celovečernímu filmu o Franzi Kafkovi, který na příští rok chystá režisérka Agnieszka Holland.

 

Právě se děje

Další zprávy