Začíná festival Colour Meeting v Poličce, přijede i inovátor žánru flamenco

ČTK ČTK
10. 7. 2024 11:44
Zhruba polovina hudebníků, kteří tento týden vystoupí na multižánrovém festivalu Colour Meeting v Poličce, přijede ze zahraničí. V Česku se představí často poprvé. Akce se uskuteční v pátek 12. a sobotu 13. července. Vedle experimentálních interpretů a menšinových žánrů tradičně zahrne i divadelní představení pro děti a doprovodné pořady.
Festival Colour Meeting se v Poličce koná už dvě desítky let. Na snímku z roku 2020 je vystoupení české kapely Post-hudba.
Festival Colour Meeting se v Poličce koná už dvě desítky let. Na snímku z roku 2020 je vystoupení české kapely Post-hudba. | Foto: ČTK

Do zhruba devítitisícové Poličky ve východní části Čech dorazí například devětatřicetiletý španělský inovátor žánru flamenco Niño de Elche.

"Zpěvák, hudebník, skladatel, básník, esejista a filozof je odmalička usazený ve flamenku, které ovšem nepovažuje za ustálenou tradici, ale za živé umění, takže ho inovativně kombinuje s elektronikou, krautrockem, hip hopem, experimenty, poezií, tancem a multimediálními performancemi," uvádějí pořadatelé. Niño de Elche spolupracoval například se zpěvačkou Rosalií nebo producentem Raülem Refreem.

Představí se také britští folkoví experimentátoři Stick In The Wheel, anglická skupina Vega Trails vzniklá spojením hudebníků z formací Portico Quartet a Mammal Hands nebo nizozemští Conjunto Papa Upa, míchající psychedelii a surf rock s karibskými rytmy.

Hudební program doplní osobnosti české a slovenské scény v čele se skupinami Midi lidi, Zrní, Modrými horami nebo Fyield, což je aktuální projekt Václava Havelky a islandského hudebníka Pana Thorarensena. Vystoupí také písničkářka Bára Zmeková či klavíristka Beata Hlavenková ve dvojici s hráčem na modulární syntetizér Leošem Hortem, který si říká HRTL.

Většina koncertů se uskuteční v parku u městských hradeb, některé budou v kostele svatého Jakuba a divadlo diváci uvidí na Palackého náměstí. V divadelním klubu se bude promítat film Neviditelné krajiny z roku 2022, následuje beseda s jeho režisérem Ivo Bystřičanem. Colour Meeting v Poličce se koná od roku 2001.

Video: Ukázka z vystoupení Niña de Elche

Na festivalu v Poličce vystoupí například inovátor žánru flamenco Niño de Elche. | Video: Tots Sants
 

Právě se děje

Další zprávy