Buchty a loutky už popáté napekly dětem festival

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 9. 2011 9:34
Soubor pozval spřízněná divadla do Kinského zahrady
Buchty a loutky: Neposlušmá kůzlátka
Buchty a loutky: Neposlušmá kůzlátka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Divadlo Buchty a loutky, které na podzim oslaví své 20. narozeniny, pořádá již pátý ročník festivalu Buchty a loutky dětem. Letos opět oživí Pohádkovou Kinského zahradu na Smíchově.

V Musaionu a v jeho blízkosti budou v sobotu 17. září  v čase mezi 10:10 až 18:18 pro děti a jejich rodiče nachystána loutková představení Buchet a loutek a jejich spřátelených divadel.

Po celý den budou probíhat i výtvarné dílny a hry, buchtobazar hraček a knih pro děti, prodej buchtotriček s prasátkem, knížek a dobrot. Zpestřením bude koncert skupiny DVA, na kterém On a Ona zahrají písničky z alba Hu a Fonók, ale prý i písničky, které jste ještě nikdy neslyšeli.

Buchty a loutky: Zlatá husa
Buchty a loutky: Zlatá husa | Foto: Aktuálně.cz

První dvě představení sobotního dopoledne jsou z produkce souboru Buchty a loutky. Půjde o inscenace Neposlušná kůzlátka a Zlatá husa. Představí se ale i divadla Toy Machine, Lokvar, soubor Piki z Pezinku a také Divadlo Vyrob si své letadýlko, jehož členové uvedou představení s názvem Jak šli Jeníček s Mařenkou na brambory.

Divadlo Buchty a loutky je nezávislý loutkový soubor, vznikl v roce 1991 v Chebu, kde se ocitli společně v divadelním angažmá čerství absolventi loutkářské fakulty. Od roku 1994 působí v Praze. V současné době má stálou scénu v Praze ve Studiu Švandova divadla, kde hraje jako stálý host.

V repertoáru má 8 inscenací pro děti a 9 titulů pro dospělé, v nichž zpracovává se svou nezaměnitelnou poetikou klasické tituly literární i filmové a přináší také autorskou tvorbu. Leots vytvořil sérii Reloaded - inscenace inspirované filmy Psycho, Barbarella, Čelisti. V současné době pracují na inscenaci Moucha.

Se svými inscenacemi  s originální scénografií a původní hudbou vystupuje po Česku i v zahraničí (v Evropě, Japonsku, USA, Kanadě a Mexiku i na Tchaj-wanu). Jen v loňském roce Buchty a loutky odehrály skoro 250  představení.

Mapa festivalu
Mapa festivalu | Foto: Aktuálně.cz

V roce 2006 Buchty a loutky natočily celovečerní loutkový film pro dospělé nazvaný Chcípáci, který nyní nabízí na DVD. Vloni měl premiéru netradiční dokumentární film s názvem SEDMNÁCT režiséra Tomáše Petráně o životě, snech a divadelních zkušenostech Buchet a loutek.

Filmové tvorbě se Buchty a loutky věnují soustavně jak tvorbou vlastních klipů a krátkých filmů, tak spoluprací se známými jmény filmového plátna: s Janem Svěrákem na pohádce Kuky se vrací či na Antikristovi Larse von Triera.

Po celý den festivalu probíhají buchtohry v zahradě a v muzeu. Děti se můžou také zúčastnit buchtodílen a za použití papíru, dřeva, filce, korálků, lepidla, špejlí, hřebíků, kladiv a samozřejmě své fantazie si vytvořit nějaké vlastní dílo.

Pokud si příchozí přinesou hračky nebo knížky, které je už nebaví, budou si je moci s dalšími vyměnit v tzv. buchtobazárku. A samozřejmě si děti mohou během festivalu pochutnávat na buchtomňamkách a dobrotách a na památku si nechat udělat trička bububuchty.

Vstup na festival je pro všechny zdarma. Program najdete na www.buchtyaloutky.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy