Básník z Guantánama přijede na festival do Jihlavy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 9. 2013 14:49
Moazzam Begg byl v Guantanámu tři roky
Moazzam Begg.
Moazzam Begg. | Foto: Profimédia

MFDF Jihlava - Britský aktivista muslimského původu Moazzam Begg, známý jako básník z Guantánama, bude jedním z významných hostů jihlavského Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Na festival přijede jako lektor Inspiračního fóra, unikátního projektu sloužícího k objevování nových témat a námětů pro dokumentární filmy.

"Moazzam Begg je kontroverzní a nesmírně zajímavou postavou. Stane se průvodcem mezi politikou George W. Bushe a Baracka Obamy, mezi válkou a mírem, uzavřenou a otevřenou Evropou, terorismem a aktivismem," uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Festivalové Inspirační fórum je místem pro setkávání s výraznými osobnostmi. V minulých letech se jej zúčastnili například držitel Nobelovy ceny za literaturu Kao Sing-ťien, mírový aktivista Tárik Alí či členové aktivistických skupin Femen a Vojna. Kurátorem Inspiračního fóra bude režisér a producent Filip Remunda.

Připomeňte si loňský ročník MFDF Jihlava:

Moazzam Begg se narodil ve Velké Británii muslimským rodičům a od mládí se aktivně angažuje v islámské politice. Po ročním vězenění v Kábulu a téměř tříletém pobytu v americké věznici Guantánamo založil organizaci Cageprisoners, jejímž prostřednictvím bojuje za práva vězňů. Dlouhodobě se snaží vstupovat do zahraničních debat, přispívá do britského i zahraničního tisku a přednáší na univerzitách. Vyjadřuje se například k otázkám mučení vězňů a protiteroristické legislativě.

Moazzam Begg také vystupuje v několika dokumentárních filmech zabývajících se lidskými právy, mimo jiné v oscarovém snímku z roku 2008 Taxi na temnou stranu (Taxi to the Dark Side) režiséra Alexe Gibneyho. Svůj životní příběh sepsal v knize Enemy Combatant. Je to první dílo, které bylo publikováno guantánamskému vězni.

Nálepku "Nepřátelský bojovník", což je překlad názvu Beggovy knihy, mu přiřkla americká vláda podezřením ze členství v teroristické skupině Al-Káida. Bez obvinění strávil v Guantánamu téměř tři roky a bez vysvětlení byl propuštěn.

Letošní, 17. ročník jihlavského festivalu, který je největší událostí svého druhu ve střední a východní Evropě, se uskuteční 24. až 29. října. Filmy mohli jejich tvůrci hlásit na festival do konce července. Organizátoři vybírají z více než 2500 snímků, ve festivalovém programu se jich podle Hovorky objeví téměř 180. Projekce se uskuteční na tradičních místech. Centrum festivalového dění bude v Oblastní galerii Vysočiny, promítat se bude v Domě kultury, kině Dukla a v divadle DIOD.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy