Pirát Craig Baldwin rozhodne o vítězném filmu v Jihlavě

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 9. 2013 12:19
Hlavním hostem jihlavského festivalu dokumentů bude Craig Baldwin
Sonic Outlaws (Craig Baldwin).
Sonic Outlaws (Craig Baldwin). | Foto: Aktuálně.cz

Jihlava - Hlavním hostem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě bude nezávislý filmař a experimentátor Craig Baldwin.

"Baldwin se proslavil například hudebně pirátským snímkem Sonic Outlaws. Bude rozhodovat o nejlepším světovém dokumentárním filmu v soutěžní kategorii Opus Bonum," řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Kromě retrospektivy své tvorby filmař na jihlavském festivalu představí svůj způsob režijní práce s metodou takzvané found footage. "Baldwin ve filmech rád experimentuje s filmovým materiálem. Záběry z jiných filmových děl skládá do nových kontextů, které jsou originální, matoucí a nesourodé, ale zároveň inspirativní," řekl Hovorka.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Základem festivalového programu jsou tradičně čtyři soutěže. Kagegorie Opus Bonum je určena pro světové dokumenty objevné svými tématy i filmovou řečí. Sekce Mezi moři uvádí pozoruhodné snímky ze zemí střední a východní Evropy, Česká radost zpřehledňuje nejnovější domácí tvorbu a sekce Fascinace věnuje pozornost vyhraněné podobě dokumentárního filmu - experimentálnímu dokumentu.

Craig Baldwin.
Craig Baldwin. | Foto: Aktuálně.cz

Další programové sekce představují aktuální dění na české i zahraniční dokumentární scéně, Průhledné bytosti jsou retrospektivními profily významných filmařů. "Divácky zajímavou sekcí by letos mohla být retrospektiva íránského filmu od 60. let minulého století do současnosti," dodal Hovorka.

Filmy mohli jejich tvůrci hlásit na festival do konce července. Organizátoři vybírají z více než 2500 snímků, ve festivalovém programu se jich podle Hovorky objeví téměř 180.

Projekce se uskuteční na tradičních místech. Centrum festivalového dění bude v Oblastní galerii Vysočiny, promítat se bude v Domě kultury, kině Dukla a v divadle DIOD. Programovým předskokanem bylo i letos Živé kino. Promítání dokumentů pod širým nebem v lokalitách korespondujících s náměty dokumentů se uskutečnilo během léta v Jihlavě a Praze.

Letošní 17. ročník jihlavského festivalu, který je největší událostí svého druhu ve střední a východní Evropě, se uskuteční od 24. do 29. října.

 

Právě se děje

Další zprávy