Svlékejte se, zaútočte, zvítězte, vyzývají Femen Češky

Jan Gregor Jan Gregor
28. 10. 2012 20:00
Ukrajinské sextremistky debatovaly v Jihlavě o svých cílech
Inna Ševčenková právě pokácela kříž v Kyjevě
Inna Ševčenková právě pokácela kříž v Kyjevě | Foto: Aktuálně.cz

Jihlava - Kdo čekal šťavnatý skandál pro média, byl návštěvou proslulé feministické ukrajinské úderky Femen na festivalu v Jihlavě zklamán. Aktivistky, protestující v ulicích nápisy na nahém těle, nepředvedly při své návštěvě festivalu dokumentárních filmů žádný ze svých „topless" happeningů, kterými protestují proti patriarchálnímu útisku a jež jim zajišťují od svého vzniku v roce 2008 čím dál větší pozornost světových médií.

Foto: Aktuálně.cz

Na Vysočinu přijely v sobotu do zaplněného sálu kina Dukla vysvětlovat a obhajovat svou ideu „sextremismu", jak říkají své metodě, při níž používají jako zbraň své vlastní tělo pokryté aktivistickými slogany. V Jihlavě se po dvou měsících měly šanci setkat jmenovkyně Inna a Saša Ševčenkovy, dvě z ústředních aktivistek hnutí, jehož širší základnu tvoří několik desítek žen.

Inna totiž uprchla do Paříže poté, co se sám prezident Janukovič vyslovil pro její přísné potrestání kvůli tomu, že v srpnu v centru Kyjeva podřízla motorovou pilou dřevěný kříž na protest proti procesu s Pussy Riot.

Na dotaz z publika, jestli jim není žinantní, že zničily památník vystavěný obětem komunismu, vysvětlily, že jde o mediální dezinformaci, protože ten prý stojí pár desítek metrů vedle.

„Ten kříž byl vztyčen na počest Oranžové revoluce a mně osobně jako ateistku uráží, že se k tomuto účelu použil náboženský symbol," vysvětlila třetí členka delegace aktivistek, zakladatelka a hlavní ideoložka hnutí Anna Hucolová. 

Poslušné manželky nebo prostitutky 

Femen vidí tři hlavní pilíře patriarchátu, proti kterým je podle nich na Ukrajině potřeba bojovat, vysvětlila Inna Ševčenková. Je to církev, sexuální průmysl a Lukašenkův diktátorský režim.

„Na Ukrajině se pořád žena bere buď jako dobrá a poslušná manželka, nebo prostitutka," tvrdí Ševčenková.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jejich boj rozhodně nijak silně nenachází podporu ve většinové společnosti a mladé aktivistky nenacházejí porozumění ani u svých vlastních rodičů. „Rodiče prožili život ve společnosti, v níž nebylo zvykem protestovat, nevěří, že by si mohli vydobýt nějakou změnu v ulicích," říká Inna.

„Maminky pláčou, tátové bědují a všichni tak nějak doufají, že si časem pořídíme děti a přejde nás to," dodává se smíchem. Vyzdvihuje ale jednu výjimku: jedna aktivistka přivedla do řad Femen i svou sedmašedesátiletou maminku, která se také zúčastňuje nahých protestů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Členky Femen přijely mimo jiné představit a propagovat příběh Anastázie Hagenové, která se debaty osobně zúčastnila. Bývalá pornoherečka a matka od tří dětí se údajně na Ukrajině stala obětí politické šikany a v Česku se zatím marně pokouší získat politický azyl. „Jak to, že manžel Julie Tymošenkové tady azyl dostane bez váhání a žena, kterou perzekvují státní orgány a hrozí jí odebráním dětí a vězením, se nevejde do parametrů pro udělení azylu," ptá se řečnicky Saša Ševčenková.

Z pléna zazněl dotaz na vztah aktivistek ke komunistické ideologii. „Jsme samozřejmě jako feministky silně levicově orientované, ale nostalgií po Stalinově éře netrpíme," řekla Anna Hucolová.

Protest před Louvrem
Protest před Louvrem | Foto: Reuters

Na námitku posluchačky, že viděla jejich fotky u sochy Lenina, vysvětlila, že v jejich činech je často obsažena satira. „Při jedné své akci jsme využili postavu Hitlera a myslím, že nikdo nás nemůže obviňovat ze sympatií k nacismu," dodala.

Kdo koho využívá

Dívky svůj boj rozhodně neomezují na svou vlast. V několika zemích už mají „nahé" následovnice, v Paříži pro ně dokonce založili výcvikový tábor. Na otázku, za co lze bojovat v západních zemích, uvedla Hucolová, že feministická bitva není zdaleka vyhrána. Na západě podle ní mají ženy samozřejmě lepší postavení než na rodné Ukrajině, ale feminismus je tam prý v poslední době překvapivě nepopulární a v defenzivě. „Mnoho lidí nás chválí za to, že jsme ve své reinterpretaci feminismu přišli s něčím novým."

Mnoha lidem se ale také zdá, že jejich využívání krásných nahých těl zase slouží jen k tomu, aby je bulvár využíval zase jen jako erotický objekt. „Nás média nevyužívají, my využíváme média, abychom jim vnutily svou agendu," je přesvědčena Inna Ševčenková.

Je pravda, že od doby, kdy se pokoušely měnit svět oblečené a v osmi lidech žili v jednom bytě o chlebu a špagetách, jak to popisuje Anna Hucolová, se díky svým tělům staly světovými celebritami.

Členky Femen ale ve svých polonahých performancích vidí svobodu nakládat se svým tělem ne podle mužských pravidel, ale tak, jak uznají za vhodné. Hucolová říká, že existují drahé psychologické kurzy na zvýšení sebevědomí, na jejímž konci mají frekventantky za úkol projít nahé po náměstí. „Ve Femen to máte všechno zadarmo."

Aktivistky se netají tím, že do Jihlavy přijely i proto, aby případně naverbovaly nějaké následovnice. „Chceme přizvat do svého hnutí také Češky - svlékejte se, zautočte, zvítězte!" vyzývá k akci Inna Ševčenková.

 

Právě se děje

Další zprávy