Grand restaurant vyhrálo pražské Spices. Mezi nejlepšími restauracemi jsou i dva podniky z Brna

Magazín Magazín
1. 12. 2015 8:42
Nejlepší restaurací v anketě Grand restaurant se stalo pražské Spices, které se pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta specializuje na asijskou kuchyni v malostranském hotelu Mandarin Oriental. Na druhém místě se umístil děčínský Kristin Hrádek, třetí je pražská Terasa U Zlaté studně. Polovina z restaurací nejlepší desítky je mimopražských. Anketu pořádá Grand restaurant Pavla Maurera, lidé hodnotí kromě jídla i prostředí restaurace a chování obsluhy. „Vynikající gastronomie se nenachází jenom v hlavním městě. Ale že když přijedete do Děčína, do Brna, do Mcel, nebo dokonce do Jičína, tak tam najdete restaurace, které vám za přijatelnou cenu uvaří skvělá jídla,“ řekl Maurer Českému rozhlasu.
Spices
Spices | Foto: mandarinoriental.com

Praha – Nejlepším podnikem v anketě Grand restaurant se stalo pražské Spices pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta. Ocenění je pro něho velkou poctou a vnímá ho i jako dobrou reklamu

Deset nejlepších restaurací podle ankety Grand restaurant:

1. Spices Restaurant and Bar (Praha)
2. Kristin Hrádek (Děčín)
3. Terasa U Zlaté studně (Praha)
4. Radisson Blu Alcron hotel (Praha)
5. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)
6. V zátiší (Praha)
7. Miura hotel (Čeladná)
8. La Degustation Bohême Bourgeoise (Praha)
9. KOISHI fish & sushi (Brno)
10. Borgo Agnese (Brno)

„Máme velkou radost. Je ale třeba zdůraznit, že to není jen oceněním práce mojí, ale celého týmu,“ řekl Aktuálně.cz šéfkuchař Štift.

V anketě za sebou nechal i michelinské restaurace Alcron a La Degustation Bohême Bourgeoise, soupeřit s nimi ale nehodlá. „V Michelinu hodnotí profesionálové, Grand restaurant je takovým Českým slavíkem. Oboje má svoji váhu, obě dvě ocenění jsou skvělá, ale nečekejte, že teď budeme chodit a říkat, že jsme lepší než Alcron nebo La Degustation,“ tvrdí.

Šéfkuchař Štif je přesvědčen, že za nárůstem popularity a prvním místem v gastronomickém průvodci stojí změny, které v restauraci provedl se svým týmem během letošního roku. Kuchyně se zaměřila čistě na asijská jídla a lidé na to slyší. „Češi jsou velcí experimentátoři. Stačí se podívat, jaké restaurace jsou po Praze. Ochutnáte tady jídla ze všech koutů světa,“ dodává.

Rozhovor s šéfkuchařem Jiřím Štiftem si přečtěte ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy