Dospělým vegetariánství prospívá. Dětem ale může škodit

ČTK ČTK
1. 10. 2014 14:02
U dospělých vegetariánů je nižší výskyt obezity i nádorových onemocnění, z jídelníčku dětí by ale maso vymizet nemělo, upozorňují odborníci.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Dospělým lidem vegetariánství prospívá. V této skupině je jednoznačně nižší výskyt obezity i nádorových a kardiiovaskulárních onemocnění. ČTK to řekl odborník na vliv výživy na lidské tělo Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Problémy podle něj mohou mít lidé s intenzivní pohybovou aktivitou a obezřetní by měli být rodiče, kteří chtějí, aby se bez masa stravovaly jejich děti.

Dětem totiž podle Suchánka při vynechání masa hrozí nedostatek vitamínu B12, železa a vápníku. "Nejde o to, že by tyto složky ve stravě chyběly, ale tělo je z jiných zdrojů nedokáže tak dobře zpracovat. Rodič musí spolupracovat s nutričním terapeutem, aby dítěti nic nechybělo," řekl.

Pohledy se však mohou lišit. Zatímco pediatři obecně radí, aby bylo maso součástí příkrmů už krátce po půl roce věku dítěte, například známý výživový poradce Petr Fořt ho nedoporučuje minimálně do roku. "O výživě rozhoduje rodič ve spolupráci s pediatrem, výživový poradce nenese za svá doporučení odpovědnost. Maso u malých dětí ale nemusí být každodenní, pokud je dostatek jiných bílkovin," komentoval to Suchánek.

V poslední době sílí hlasy, aby vegetariánství bylo alternativou také ve školních jídelnách, které jsou však konzervativní. "Bereme to, že dítě obecně musí dostat přísun živin, které potřebuje. Jsou na i vědecky dokázaná fakta, že maso děti potřebují," řekl prezident Asociace školních jídelen Michal Malát.

Školní jídelny dávají přednost masům

Margit Slimáková z iniciativy Skutečně zdravá škola, usilující o zlepšení kvality školního stravování, poukázala na to, že ve školách podle aktuálních předpisů nemůže být příliš mnoho bezmasých jídel. "Podle spotřebního koše, který je 25 let starý, to vychází na čtyři masová jídla týdně plus masové polévky," řekla ČTK. V "bezmasém" dnu navíc bývají na jídelníčku sladké pokrmy. "Často třeba buchtičky s krémem, to je strašné," poznamenala.

Malát však zdůraznil, že záleží na personálu dané školní jídelny. Nabídka bezmasých pokrmů podle něj může být rozhodně širší než jen sladká jídla. "Záleží na tom, jak to kuchyň pojme, jak to umí připravit a podat. Je to o kuchařkách," uvedl.

Jiná je situace u jídelen, které dávají na výběr ze dvou nebo tří variant obědů. Pak se vegetariánské jídlo objevuje častěji. "Odborníci ale mají strach, aby si děti nevybíraly jen bezmasá jídla. Tuzemské odborné společnosti příliš vegetariánství u dětí nepodporují, i když v zahraničí s tím nemají problém," uvedla Slimáková.

Asociace podle Maláta nemá přesná čísla, kolik školních jídelen v rámci výběru nabízí jednu bezmasou variantu. "Určitě se to v nějakém procentu bude pohybovat. Škola tím dá prostor dětem, které maso nepreferují," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy