Britský šéfkuchař odmítl zápis do michelinského průvodce. Prodávají pneumatiky, řekl

Magazín Magazín
18. 9. 2018 8:49
Enfant terrible britské kuchyně Marco Pierre White se v nedávném interview přiznal, že odmítl zápis do michelinského průvodce. "Nepotřebuji Michelin a oni nepotřebují mě. Oni prodávají pneumatiky, já jídlo," řekl.
Marco Pierre White.
Marco Pierre White. | Foto: ČTK

Zatímco většina světových šéfkuchařů touží dostat se do michelinského průvodce, enfant terrible britské kuchyně Marco Pierre White se zástupci Michelinu neustále bojuje. A již po několikáté odmítl dovolit michelinským hodnotitelům, aby navštívili jeho singapurskou restauraci The English House.

"Nepotřebuji Michelin a oni nepotřebují mě. Oni prodávají pneumatiky, já jídlo," nechal se slyšet v interview pro Channel NewsAsia, píše britský Telegraph.

Zástupci michelinského průvodce údajně žádali Whita, zda jeho restauraci mohou zahrnout do výběru pro nadcházející rok, na což odpověděl jasným ne.

Šestapadesátiletý britský šéfkuchař je známý odmítavým postojem vůči michelinským oceněním. Již v roce 1999 vrátil zpět tři michelinské hvězdy, které tehdy získal jako nejmladší šéfkuchař v historii. Odůvodnil to tím, že "pro něj vlastně nic neznamenaly". A dodal: "Udržování tří hvězd je docela nudné."

Ve stejném roce se rozhodl opustit místo šéfkuchaře a vrhl se na kariéru restauratéra. Objevil se také v řadě televizních kuchařských show, jako je Hell’s Kitchen nebo MasterChef.

V posledních letech roste počet světových šéfkuchařů, kteří ustupují od michelinských ohodnocení a podpory. Vloni tak učinil například Francouz Sebastian Bras, který se rozhodl vyškrtnout restauraci Le Suquet v Aveyronu z michelinského průvodce, aby se mohl věnovat inovativnějšímu vaření.

Bras tehdy uvedl, že občas myslí na případ Bernarda Loiseaua, francouzského šéfkuchaře, který v roce 2003 spáchal sebevraždu, jejímž motivem byl podle mnohých strach ze ztráty jeho třetí michelinské hvězdy.

Své tři michelinské hvězdy vrátil v roce 2005 také pařížský restauratér Alain Senderens. Uvedl tehdy, že jeho večeře se staly přemrštěně drahými a příliš luxusními. Později si otevřel restauraci pod jiným jménem, kde vařil jednodušší menu za podstatně nižší ceny.

Video: Gastromapa Lukáše Hejlíka z Olomouce

Z michelinské restaurace v Londýně do Olomouce. Výsledek je podle Gastromapy totální frajeřina
 

Právě se děje

Další zprávy