Big Mac slaví 50 let. Do Česka dorazil o čtvrt století později, chutná pořád stejně jako v roce 1967

Magazín Magazín
2. 8. 2018 8:22
Populárnímu Big Macu je padesát. Přestože mu výživoví poradci nemohou přijít na jméno, funguje například jako ekonomický ukazatel a ve Spojených státech má vlastní muzeum. Od roku 1967, kdy se vůbec poprvé servíroval, se jeho chuť nezměnila a základem jednoho z nejznámějších burgerů na světě zůstávají tři bulky pečiva, dva plátky hovězího, nakládaná okurka, salát, cibulka a speciální omáčka.

Big Mac Index

Big Mac se také stal základem pro mezinárodní ekonomický ukazatel, takzvaný Big Mac Index. Ten vytvořil v roce 1986 redaktor deníku The Economist Pam Woodal kvůli jednoduchému porovnání kupní síly. Rozdíly v prodejní ceně burgeru ukazují na podhodnocení nebo naopak nadhodnocení národních měn.

 

Právě se děje

Další zprávy