Autoři ocenění se nechali inspirovat francouzským světoznámým hodnocením michelinskými hvězdami. Pro příští rok získalo 104 restaurací alespoň jednoho lva, hodnocení tří lvů, což by mělo být zárukou neobyčejného zážitku, má 22 podniků.
Jeden lev avizuje výbornou kuchyni, dva vrcholnou gastronomii. "Je důležité poznamenat, že nejde o komerční prezentace restaurací, restaurace za uvedení ve výběru nic neplatí a pořadí nemohou nijak ovlivnit," dodali organizátoři.
Na metodice se podle nich podíleli odborníci, například z řad učitelů z hotelových škol. Ti ale podle Václava Budinského z nakladatelství často na degustace ze svých platů nemají dostatek peněz. Hodnotí tak lidé, kteří se v restauracích stravují prakticky denně.
Mezi nejlepší restaurace se zařadily Alcron, Aromi, Augustine Restaurant, Aureole, Bellevue, Coda, Francouzská restaurace Art Nouveau, Grand Cru Restaurant & Bar, Kampa park, La Finestra in Cucina, La Veranda, Oblaca, Paloma Průhonice, Piano Nobile, Salabka Restaurant, Sarah Bernhardt Restaurant, SOHO, Terasa u Zlaté studně, U malířů 1543, V Zátiší, Zdenek´s Oyster Bar a Zlatá Praha.
Naprostá většina oceněných restaurací je z Prahy.
Michelinskou hvězdu pro letošní rok v Česku obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field.