Smrt na talíři. Příběhy fatálních otrav houbami, které otřásly světem

Dan Poláček Nikola Bernard Dan Poláček, Nikola Bernard
20. 7. 2025 7:45
Smrtící omyly, které změnily dějiny - houby se staly tichými zabijáky, a to jak v antice, tak v současnosti. Tragické případy otrav, záměny i selhání tradičních znalostí připomínají, že i jedna porce může zničit celý rod a otřást komunitami. Objevte, jaké smrtelné otravy otřásly světem.
Doktor Enric Gracia drží muchomůrku zelenou (amanita phalloides) v kopcích nad Barcelonou, listopad 2005. Ilustrační snímek
Doktor Enric Gracia drží muchomůrku zelenou (amanita phalloides) v kopcích nad Barcelonou, listopad 2005. Ilustrační snímek | Foto: Profimedia.cz

Když houby píší tragické dějiny

Jedna nesprávná identifikace. Jeden osudný pokrm. Tisíce lidských životů. Houby doprovázejí člověka od úsvitu civilizace jako zdroj potravy a bohužel i jako tichý zabiják.

Od starověkých říšských dvorů až po současné uprchlické tábory se opakuje tentýž příběh: důvěra v tradiční znalosti, podceněné riziko a nevratné následky.



 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy