Praha - Bezmasé stravování prodlouží podle České společnosti pro výživu a vegetariánství život o 15 let. Předchází prý mrtvici, infarktu či rakovině, vegetariánství proto doporučuje i dětem. Lékaři si to úplně nemyslí.
Podle lékařky Ivany Holcátové z Ústavu hygieny a epidemiologie první lékařské fakulty Univerzity Karlovy ale vegetariánství před rakovinou nechrání, s výjimkou nádorů tlustého střeva, a není ani zaručeným receptem proti infarktu či mrtvici. Dětem pro svoji jednostrannost může i škodit.
Každý šestý Čech se vyhýbá masu
Podle průzkumu se v ČR kloní k vegetariánství každý padesátý člověk a každý šestý se vyhýbá masu. Zdravotní přínosy bezmasé stravy připomíná úterní Světový den vegetariánství.
Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy říká, že vegetariánství je relativně zdravý stravovací systém, pokud se týká zdravých dospělých.
Rizikový podle něj ale je pro děti, seniory a těhotné ženy. V případě dětí či těhotných žen jde o to, že tělo potřebuje k vývoji více železa a dalších látek, které bez masa těžce získává. Z rostlinných zdrojů nedokážou trávicí enzymy železo tak dobře zpracovat.
Dobrá zpráva: Nejzdravější potraviny nepatří k těm nejdražším:
Lékaři: Na nemoci srdce jsou nejlepší ryby. Ale ty nejedí
Lékaři obecně nezpochybňují výhodu vegetariánské stravy, že neobsahuje živočišné bílkoviny, v nichž je cholesterol. Ten poškozuje cévy, což může vést až k infarktu či mrtvici.
Zároveň připomínají, že jedním z nejlepších ochranných faktorů proti nemocem srdce a cév jsou omega 3 kyseliny, které jsou v mořských rybách a vegetariáni je nejedí. Vegetariánství nechrání ani před alergiemi, naopak nejvíc alergií je na potravu z rostlinné říše.
Na vegetariány pamatují už i některé školní jídelny
Některé školní jídelny již dnes počítají s tím, že do školy chodí i děti z rodin vegetariánů. Většina jídelen vaří dvě až tři jídla na výběr, takže si děti mohou vybrat jídlo, které vyhovuje jejich stravovacímu režimu, sdělila odbornice na školní stravování Alena Strosserová.
Podle ní je ale dětí upřednostňujících vegetariánství minimum. "Děti si prostě dají to, co jim chutná, a je jim jedno, jestli je to maso, nebo přísně vegetariánské jídlo," uvedla.
V bezmasé variantě existuje i takzvaný spotřební koš, který kuchařkám udává, kolik zeleniny, vajec nebo mléka musejí děti za měsíc dostat. Tento spotřební koš ale školní kuchyně téměř nevyužívají.
Pokud školáci-vegetariáni nemají na výběr bezmasé jídlo, mohou sníst podle Strosserové alespoň polévku, přílohu nebo zeleninový salát.
Vegetariánství má původ v tropech
Termín vegetariánství označuje několik směrů, které odmítají zabíjení zvířat, tím pádem i konzumaci masa.
Laktoovovegetariáni vylučují ze své stravy pouze maso, laktovegetariáni nejedí kromě masa také vejce a vegani jedí pouze rostlinnou stravu.
Vegetariánství má původ v tropech, kde byl problém s uchováním masa. Mělo chránit před infekcemi z masité stravy.
Tisíc lidí nasytilo jídlo z potravin, které by se jinak vyhodily: