Foto: Padesát let před holčičkou z Granka. Tak vypadaly české cukrovinky ve zlaté éře

Foto: Padesát let před holčičkou z Granka. Tak vypadaly české cukrovinky ve zlaté éře
Československé prvorepublikové cukrářství patřilo k nejlepším v Evropě. Cech cukrářů byl totiž na vysoké odborné úrovni, šlo o vyhlášené řemeslo. Tento stav vydržel až do 2. světové války. Dnes je obor cukrář často únikovkou pro děti, které po základní škole nevědí, co dělat.
Cukráři měli svůj odborný časopis, své odborné publikace a knihy.
Cukrárny se považovaly za "nóbl" podnik, interiér býval luxusní.
Samozřejmostí byly nejen vlastní zákusky, koláče, bábovky či zmrzlina...
Foto: Zuzana Hronová
Zuzana Hronová Zuzana Hronová
12. 9. 2017 9:06
Galerie pod Žebrovkou v areálu zámku v Novém Městě nad Metují připravila pro své návštěvníky výstavu "Historické cukrárny aneb sladký život našich prarodičů". Slavnou prvorepublikovou éru československých cukráren připomíná stylizovaný interiér, zboží i výrobní nástroje. Obdivovat zde lze i dobové bonboniéry, plechovky s bonbony i reklamní materiály včetně plakátu na prášek do pečiva Moudrá hlava. Návštěvníci se dozvědí, že Češi patřili v cukrářství k evropské špičce, v cukrovarnictví dokonce ke světové elitě. Výstava byla pro velký úspěch prodloužena do 16. září.
 

Právě se děje

Další zprávy