K nápadu vytvořit nejdražší burger ho přivedla pandemie koronaviru. "Restaurace byly zavřené a nepořádaly se žádné soutěže, byl jsem z toho v depresi," přiznává Robbert Jan de Veen serveru Euronews. "Cítil jsem se blbě, když jsem viděl, jak se lidi trápí a jak to vypadá v restauračním byznysu," dodává.
Nyní věří, že se svým burgerem zapíše do Guinnessovy knihy rekordů. "Zlomit světový rekord je můj dětský sen," říká. Na první příčce se momentálně drží burger z amerického Oregonu s cenovkou v přepočtu 110 tisíc korun a hmotností 352 kilogramů.
Právě hmotnost konkurenta mu ale přišla zbytečná. "Přestože je tento hamburger extrémně nákladný, měli byste k jeho konzumaci stále používat ruce, to je jediný způsob, jak správně jíst hamburger," říká Robbert Jan de Veen.
A co takový burger za 125 tisíc korun obsahuje? Žemle je vyrobená z vyhlášeného šampaňského Dom Perignon a zdobená plátky jedlého zlata, maso pak pochází z japonského hovězího wagyu, které doplňuje bílý lanýž, kaviár z vyzy velké, španělská šunka Ibérico a barbecue omáčka vyrobená z cibetkové kávy a vzácné sudové whisky Macallan.
Prvním a zatím jediným člověkem, který si burger objednal, byl předseda Královské nizozemské asociace pro potraviny a nápoje Robèr Willemse. Výdělek z burgeru pak šéfkuchař daroval na charitu.