Největší zabiják ve fast foodu? Ryba, šokovali experti

ČTK ČTK
3. 7. 2013 14:10
Řetězec vezme podle expertů na výživu zdravou rybu a mění ji v infarktovou bombu
Foto: Reuters

Washington - V těstíčku smažené rybí maso vybrala americká skupina hájící práva spotřebitelů jako nejhorší jídlo podávané v restauraci v USA. Zasloužila se o to především skutečnost, že jediná porce tohoto pokrmu obsahuje škodlivé nasycené tuky v množství, které by vystačilo na dva týdny, napsala agentura AFP.

Pokrm Big Catch (v překladu "Rybí úlovek"), který prodává řetězec rychlého občerstvení Long John Silver's, obsahuje 33 gramů trans tuků a 3700 miligramů soli, uvedla skupina Středisko pro vědu ve veřejném zájmu (CSPI).

Podle doporučení Americké asociace srdečních chorob (AHA) by lidé neměli přijímat více než dva gramy trans tuků denně a nepřekračovat množství 1500 miligramů soli denně.

"Jídlo Big Catch restaurace Long John Silver's si zaslouží, aby bylo pohřbeno 20 000 mil pod mořem," uvedl v prohlášení výkonný ředitel CSPI Michael Jacobson.

"Tato společnost vezme dokonale zdravou rybu - a pohřbí ji do tlusté vrstvy těstíčka a oleje. Výsledek? Infarkt na háčku."

Ryba se smaží na oleji a podává se smaženými cibulovými kroužky a smaženými kuličkami vyrobenými ze zbytku těstíčka, kukuřičné mouky a cibule.

Slováci mají zelený McDonald. Předběhli dokonce i Němce:

Celkový počet kalorií tohoto pokrmu je nízký - přinejmenším na jídlo z fast foodu - jen 1320, uvedla CSPI. Ale cévy ucpávající trans tuky, které v těle zvyšují hladinu "špatného cholesterolu" a snižují "dobrý cholesterol", ho ženou na smutné první místo v soutěži o jídlo-zabijáka.

 

Právě se děje

Další zprávy