"Vždyť se to ještě hýbe..." Nejhorší jídlo světa je z Ruska, v žebříčku jsou i Češi

Magazín Magazín
27. 2. 2023 14:00
Solené a fermentované ryby, smažení pavoučci a chapadla chobotnic, která sebou ještě mrskají na talíři. Zážitkový gastronomický průvodce Taste Atlas pravidelně zveřejňuje výsledky hodnocení svých uživatelů, kteří známkují tradiční pokrmy z celého světa, jež vyzkoušeli na cestách. Do nejčerstvějšího žebříčku se dostaly také dva české pokrmy.

Mezi nejméně oblíbenými jídly se velmi často objevují pokrmy z ryb a mořských plodů, i českou kuchyni reprezentuje jedna rybí specialita. Možná překvapí, že v žebříčku zabodovala i Francie, která je svou kuchyní proslulá. Jednu příčku se podařilo obsadit také Koreji, ačkoliv byla tamní kuchyně letos vyhlášena coby nejoblíbenější na světě, a přeskočila tak Itálii. 

Pětatřicet nejméně oblíbených národních jídel si prohlédněte v galerii. 

Foto: Shutterstock

3. Hákarl

Islandská pochoutka ze žraloka malohlavého zvaná hákarl bývá turisty označována za jedno z nejhorších a nejsmradlavějších jídel vůbec. Krev žraloka malohlavého obsahuje příliš mnoho močoviny, proto je pro člověka jeho maso jedovaté a před konzumací se musí kvasit pod velkým tlakem několik týdnů. Fermentovaný žralok se pak nařeže na plátky a zavěsí do průvanu. Často se podává jako součást slavnostní tabule spolu s ovčími hlavami, varlaty beranů nebo krvavým pudinkem. 

 

Právě se děje

Další zprávy