Michelinskou hvězdu obhájily restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field, Alcron o ni přišel

ČTK ČTK
Aktualizováno 26. 3. 2018 23:14
V letošním průvodci Michelin Main Cities of Europe bylo ohodnoceno 33 českých restaurací, což je méně než v loňském roce.
Jedna z kreací michelinské restaurace Field.
Jedna z kreací michelinské restaurace Field. | Foto: archiv restaurace Field

Budapešť/Praha - Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Burgeoise a Field, o prestižní ocenění naopak přišel restaurační podnik Alcron. V tiskové zprávě o tom v pondělí informovala agentura Weber Shandwick s tím, že to uvádí aktuální vydání gastronomického průvodce Michelin pro Evropu, které bylo večer slavnostně představeno v Budapešti.

Stejně jako v uplynulých letech inspektoři Michelinu hodnotili v České republice výhradně restaurační zařízení v Praze.

Alcron, který hvězdu držel od roku 2012, má nicméně v průvodci ocenění v podobě tří příborů za interiér, kvalitu obsluhy a atmosféru, což je nejvíce ze všech hodnocených pražských podniků. La Degustation Boheme Burgeoise a Field mají shodně po dvou těchto symbolech.

Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Celkem tak hvězdu doposud získalo pět pražských restaurací.

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace ale dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

Průvodce Michelin Main Cities of Europe krom hvězd a příborů uděluje i další ocenění, a to Bib Gourmand, které patří restauracím nabízejícím "výjimečné jídlo za rozumnou cenu". Takových restaurací je v Praze podle letošního vydání průvodce šest - Divinis, Eska, Maso a Kobliha, Na Kopci, Sansho a nově od letošního roku Bistrøt 104. O tento symbol naopak letos přišly restaurace SaSaZu a také Aureole. Zatímco SaSaZu drží symbol dvou příborů, Aureole letos zůstala zcela bez ocenění.

"V letošním průvodci Main Cities of Europe bylo ohodnoceno celkem 33 českých restauračních zařízení. To je méně než v loňském roce, ale seznam zaznamenal významné změny a objevily se v něm čtyři nová zařízení. Kromě již zmiňovaného Bistrøt 104 se jedná rovněž o CottoCrudo, Café Savoy a Lokal Inn," uvedla v tiskovém prohlášení agentura Weber Shandwick.

Restaurace CottoCrudo obdržela symboly dvou příborů, Café Savoy jeden příbor a Lokal Inn pak ocenění "restaurace s dobrým jídlem".

Jsem věčně nespokojený, na personál křičím, ale hulvát nejsem, říká šéfkuchař Field Restaurantu Radek Kašpárek. Od svých kuchařů vyžaduje pokoru. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy