Šéfkuchař nabízí strávníkům menu obsahující konopí. Jídlo lze dostat jen na lékařský předpis

jaz
11. 5. 2016 7:00
Mladý kuchař vytvořil speciální jídelní lístek, ve kterém nabízí návštěvníkům jedné kalifornské restaurace netradiční zážitek spojený s účinky konopí. Do svých jídel přidává právě marihuanu, kterou různými způsoby upravuje, aby byla nejen chutná, ale pozvedla jeho kuchařské umění na jinou úroveň. Zatím je menu dostupné jen proti lékařskému předpisu. Pokud bude ale v Kalifornii na podzim legalizována i pro rekreační účely, bude si marihuanové menu moci vychutnat každý.
Foto: Reuters

Šéfkuchař Chris Sayegh začlenil do své kuchyně mezi tradiční byliny a koření marihuanu, kterou nabízí lidem v kalifornské restauraci. Zatím je k dostání jen pro lidi s lékařským předpisem, což je v Kalifornii legální od roku 1996.

Brzy se bude řešit zákon o rekreačním užívání, proto mladý kuchař doufá, že jeho marihuanová kuchyně přiláká více strávníků. Informoval o tom server International Business Time.

Foto: Reuters

"Pro mě je to intelektuální zážitek. Je jedno, jestli jste se rozhodli intoxikovat se vínem a mít změněné vnímání, které alkohol způsobuje. Konopí dělá to samé. S každým soustem máte jiné vjemy. S každým soustem se doslova mění chemie mozku a pohlížíte na jídlo jinak než před pěti deseti minutami," vysvětluje teprve třiadvacetiletý kuchař, který pracoval ve špičkových restauracích v New Yorku a Kalifornii.

Foto: Reuters

Chris Sayegh byl i přes své mládí unavený z neustálého opakování stejných receptů, proto se rozhodl je něčím ozvláštnit. Začal v kuchyni experimentovat a zjistil, že používáním konopí je jeho práce o mnoho zajímavější. "V mé kuchyni nikdy neucítíte konopí, pokud opravdu nebudu chtít, abyste ho cítili, a to proto, že to není příjemná chuť," říká Chris.

Foto: Reuters

V jeho kuchyni proto najdete například konopný olej obsahující psychoaktivní prvek konopí tetrahydrocannabinol (THC), ale používá i takzvaný vaporizér k odpařování složek. Výsledkem pak jsou například gnocchi s mrkví a emulzí z konopí, steak s červeným vínem nebo dezert v podobě karamelového pudinku s opečeným kokosem a čokoládou s přídavkem marihuany.

Své služby, do kterých zahrnuje například i pořádání rautů, si mladý muž cení na cca 20 až 200 dolarů (cca 470 – 4700 korun) na jednoho člověka. Klientům také nabízí vaření přímo u nich doma.

Alkohol a cigarety jsou mnohem nebezpečnější než marihuana, říká významný chemik Lumír Hanuš a dodává, že konopí léčí zejména symptomy, takže pacient se cítí zdráv, i když nemoc pokračuje. | Video: DVTV
 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 54 minutami

Brabec vnímá po debatě o Turówě posun, příští týden se sejde s polským ministrem

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vnímá po pátečním jednání expertních týmů významný posun v některých bodech ohledně polského hnědouhelného dolu Turów. Příští týden, pravděpodobně v pondělí, bude jednat s polským protějškem Michalem Kurtykou, opět zasednou i odborné týmy. 

Podle Česka důl Turów u česko-polské hranice mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 mil. Kč) za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v dole.

Unijní soud už v květnu vydal na základě české žaloby předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v dole. Polská vláda reagovala oznámením, že důl zavřít nehodlá, a stejné stanovisko zaujal také generální ředitel společnosti PGE, vlastníka dolu. Náhlé zastavení těžby by podle Polska ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Soud následně vyměřil Polsku zmíněnou pokutu.

Zdroj: ČTK
Další zprávy