Zemřel ruský herec a režisér Oleg Tabakov. Hrál i v Moskalykově filmu Kukačka v temném lese

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 12. 3. 2018 17:55
Ve věku 82 zemřel v Moskvě ruský herec a režisér Oleg Tabakov. Lékaři ho na konci loňského roku uvedli do umělého spánku, poté co byl v listopadu hospitalizován pravděpodobně kvůli těžkému zápalu plic. O úmrtí informovala ruská agentura RIA Novosti. Moskevské divadlo, které nese Tabakovovo jméno, v pondělí na svých stránkách bez dalších podrobností zveřejnilo smuteční fotografii umělce.
Oleg Tabakov (1935 – 2018)
Oleg Tabakov (1935 – 2018) | Foto: ČTK

Oleg Tabakov patřil k legendám sovětského a ruského filmu a divadla. Zná ho i české publikum, výraznou roli měl například ve filmu Antonína Moskalyka z roku 1984 Kukačka v temném lese o osudu kontroverzního nacistického důstojníka. Právě toho Tabakov ztvárnil. 

Hrál ale také v klasikách jako Oblomov v režii Nikity Michalkova a Vojna a mír Sergeje Bondarčuka či ve snímcích Moskva slzám nevěří či Sviť, sviť, má hvězdo. Během kariéry ztvárnil přes 200 divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí a režíroval desítky inscenací.

První ohlasy ruských umělců hovoří o tom, že s Tabakovem odešla celá epocha ruského divadelního a filmového umění. 

Soustrast "nespočetné armádě jeho žáků a stoupenců jeho talentu" vyjádřil krátce po oznámení zprávy o Tabakovově smrti ruský vůdce Vladimir Putin. Moskevská radnice podle agentury TASS začala zvažovat možné formy trvalého uctění památky slavného herce a režiséra v ruské metropoli. 

Tabakov často hostoval v USA i Evropě, své zkušenosti předával studentům řady vysokých škol včetně pražské DAMU. Zde také v roce 2008 převzal čestný doktorát za mimořádné mezinárodní zásluhy o rozvoj divadla a za blízký vztah k české divadelní kultuře.

"S hlubokou lítostí jsem přijal zprávu o úmrtí herce a režiséra Olega Tabakova. Oleg měl intenzivní opravdový vztah k českému divadlu, který započal již v 60. letech minulého století spoluprací s progresivními českými scénami," uvedl dnes v kondolenci ředitel Národního divadla Jan Burian. Dodal, že Tabakov udělal mnoho dobrého nejen pro ruské divadlo, ale i pro spolupráci s českou divadelní scénou.

Na českých divadelních prknech se poprvé objevil v roce 1968 jako Chlestakov v Revizorovi v Činoherním klubu, v posledních letech v Praze několikrát hostovalo jeho divadlo Tabakerka.

Rodák ze Saratova začal hrát divadlo jako čtrnáctiletý, později absolvoval divadelní školu při Moskevském uměleckém akademickém divadle (MCHAT) a v roce 1956 spoluzakládal divadlo Sovremennik (Současník).

Z něj odešel v roce 1983 na scénu MCHAT, kde se v roce 2000 stal uměleckým šéfem a o čtyři roky později ředitelem. Divadlo nyní vyhlásilo třídenní smuteční programovou pauzu. Poslední rozloučení s umělcem se podle agentury Interfax uskuteční právě v tomto divadle.

Za svoji oddanost herectví, divadlu a výchově mladých umělců získal Taba,ov řadu ruských i mezinárodních cen.

 

Právě se děje

Další zprávy