Zemřel herec Jiří Plachý mladší, diváci ho znali ze Všech dobrých rodáků

ČTK ČTK
21. 1. 2022 11:41
Zemřel herec Jiří Plachý mladší, diváci ho znali ze Všech dobrých rodáků

Ve věku 75 let zemřel herec Jiří Plachý mladší. V pátek o tom informovalo pražské Divadlo na Vinohradech, kde působil přes 50 let. Objevoval se ve filmech, televizních seriálech, inscenacích i rozhlasových hrách. Jeho hlas byl známý z dabingu.

Plachý se narodil v Praze 23. září 1946, pocházel z umělecké rodiny. Byl synem významného českého herce Jiřího Plachého a synovcem herce Vojty Plachého-Tůmy. Absolvoval gymnázium, během studií na pražské DAMU hostoval v Národním divadle a Městských divadlech pražských.

Po studiích získal roku 1967 angažmá v karlovarském Divadle Vítězslava Nezvala, od roku 1970 byl členem uměleckého souboru Divadla na Vinohradech. Tam ztvárnil desítky rolí, mimo jiné ve hře Oscara Wilda Ideální manžel nebo v řadu let reprízované frašce Brouk v hlavě. Objevil se také v klasikách Tři sestry, Strakonický dudák, Gazdina roba či Tartuffe, stejně jako v moderním repertoáru - titulech Přišel na večeři nebo Dvanáct rozhněvaných mužů.

Diváci si ho mohou pamatovat jako mládence Fanoše ve filmu Všichni dobří rodáci, objevil se také ve snímku Příliš hlučná samota. Větší uplatnění našel v televizi, kde účinkoval v seriálech Jana Eyrová, Hříšní lidé města pražského, Třicet případů majora Zemana či inscenacích Poslední koncert, Hřbitov pro cizince nebo První a poslední.

Plachý namluvil desítky filmových a seriálových postav. Svůj hlas propůjčil například postavě Spocka v seriálu Star Trek, daboval Jeana Rena i Jackieho Chana, namlouval komentáře k dokumentárním filmům i audioknihy, vystupoval v rozhlasových hrách.

 

Právě se děje

Další zprávy