Zemřel divadelník Stanislav Remunda

Kultura Kultura
22. 5. 2012 16:31
V divadle spolupracoval především s partnerkou Ivou Janžurovou
Foto: ČTK

Praha - Včera ve věku 84 let zemřel divadelník a filmový herec Stanislav Remunda, který od devadesátých let tvořil rodinné divadlo s dlouholetou partnerkou Ivou Janžurovou.  

Herec už před třemi lety prodělal mozkovou mrtvici a kvůli následnému špatnému zdravotnímu stavu výrazně omezila své herecké aktivity také Janžurová. Pár přitom společně vystupoval už od sedmdesátých let, kdy Janžurová měla omezené možnosti ve filmu a televizi, a partner pro ni napsal hru Život ve škatulce.

Tu představili v rámci několika zájezdových představení, společné vystupování mimo stálou scénu nicméně postupně přerostlo v putovní podnik Zájezdové rodinné divadlo, k němuž se později připojili i dcery Theodora a Sabina.

Remunda zalíbení v divadlu našel už jako malý, otec byl herec v ochotnickém divadle. Rozhodl se tak vystudovat herectví a po absolvování Státní konzervatoře a DAMU koncem čtyřicátých let působil v Divadle S. K. Neumanna, od roku 1952 pak v Divadle na Vinohradech.

Účinkoval především v klasických dílech jako Cyrano z Bergeracu, Legenda o lásce, Vojna a mír nebo Fidlovačka. V šedesátých letech se začal prosazovat i jako režisér a vlastní tvorbě kladl důraz na psychologickou rovinu her. Důkazem jsou mimo jiné divadelní hry Kočka na rozpálené plechové střeše, Měsíc pro smolaře, Lištičky či Noc s leguánem.

Paralelně s divadelními začátky se Remunda v padesátých letech začal prosazovat i ve filmu a spolupracoval mimo jiné s režiséry Vojtěchem Jasným, Karlem Kachyňou a Jurajem Herzem. Ikonické filmové postavy se nicméně nedočkal a jeho nejvýraznějšími pravděpodobně jsou role učitele v pozapomenuté komedii Naše bláznivá rodina či jeho odměřený nápadník v Petrolejových lampách.

S přechodem k roli divadelního režiséra však od filmového herectví upustil. V posledních letech se pak vzhledem k věku a zhoršujícímu zdravotnímu stavu výrazně omezil jakékoliv veřejné vystupování.

„Otec měl celoživotní přání, nesnášel pohřby a chtěl, aby se jeho úmrtí obešlo bez obřadu," řekla dcera Theodora. Rozloučení se zesnulým se tak podle ní odehraje pouze v úzkém rodinném kruhu.

 

Právě se děje

Další zprávy