Zakažte náboženství, volá gay Elton John

AFP, Hej
14. 11. 2006 12:00
Londýn - Organizované náboženství by mělo být zakázáno, protože postrádá soucit a vyvolává nenávist, říká homosexuální popová hvězda.
Foto: Reuters

Právě tak se Elton John vyjádřil ve speciálním "homosexuálním vydání" magazínu Music Monthly, který je pravidelnou přílohou deníku Observer. Mluvil tu i o pozici hudební ikony nebo postoji Tonyho Blaira k válce v Iráku.

"Myslím, že náboženství vždycky vyzývalo k nenávisti vůči gayům. Z mého úhlu pohledu by bylo nejlepší náboženství zakázat," řekl rezolutně v interview, které s ním vedla další "nevětšinová" ikona showbyznysu Jake Shears ze Scissor Sisters.

Elton John prohlásil, že miluje učení Ježíše Krista, ale že organizované náboženství s ním nemá nic společného a vůbec nefunguje: "Uvádí lidi do stavu nenávisti a naprosto postrádá soucit. Svět je na dosah třetí světové válce a kde jsou opravdoví náboženští vůdci?"

A pokračuje: "Proč už se neradí, co s tím dělat? Říkal jsem to už po 11. září a lidé si mysleli, že jsem se zbláznil. Ale proč tu místo zvyšujícího se násilí nezorganizujeme jejich setkání?" ptá se Elton John v době, kdy je náboženství v Británii tématem ostrých debat kvůli právům muslimek chodit zahalené.

Zavzpomínal také na 60. léta, kdy hudebníci pořádali mírové koncerty a apelovali na politiky i na veřejnost. Kdyby John Lennon ještě žil, rozhodně by se do toho podle zpěváka pustil.

Devětapadesátiletý Elton John loni v prosinci uzavřel registrované partnerství se svým dlouholetým přítelem, kanadským filmovým režisérem Davidem Furnishem.

Slíbil, že bude i nadále bojovat za práva homosexuálů a angažovat se v boji proti AIDS."Nedokážu jen tak sedět. Navíc je mi skoro šedesát a nemůžu to všechno  slepě ignorovat - a ani nechci."

 

Právě se děje

Další zprávy