Bluesman zahrál u rybníka. Prázdniny v Telči zahájil průvod v kostýmech

ČTK ČTK
27. 7. 2024 6:40
Kostýmovaný průvod připomínající podmořský svět byl součástí pátečního zahájení festivalu Prázdniny v Telči. Na jeho pěti scénách do 11. srpna vystoupí přes 100 kapel a muzikantů, mimo jiné Michal Prokop, Karel Plíhal, Hradišťan, Javory, Ivan Hlas či Bratři Ebenové. Program doplní divadelní soubory jako Cirk La Putyka a letos poprvé také debaty s osobnostmi společenského života.
Vystoupení Geralda Clarka (vlevo) s kapelou na zahájení 42. ročníku Prázdnin v Telči.
Vystoupení Geralda Clarka (vlevo) s kapelou na zahájení 42. ročníku Prázdnin v Telči. | Foto: ČTK

Diskuse má hostit knihovna telčského Univerzitního centra Masarykovy univerzity. "Je to nový formát, který by mohl festivalu dodat nový rozměr," věří ředitel této instituce Jaroslav Makovec. Hosty tu budou do 8. srpna bývalý premiér Petr Pithart, v Česku žijící ruský historik Andrej Zubov, někdejší velvyslanec Michael Žantovský nebo herečka a politička Magda Vášáryová.

Prázdniny v Telči se letos konají 42. rokem. Na dřevěném molu Štěpnického rybníka nový ročník krátce po 17. hodině za pořadatele zahájil Vojtěch Kolář. Podotkl, že už se ladí zvuk pro B-Side Band na večerní koncert. U rybníka s českými muzikanty jako první zahrál jihoafrický bluesman Gerald Clark, který přechodně pobývá v Třebíči.

Při loňském zahájení se organizátoři festivalu inspirovali filmem Až přijde kocour, jenž byl ve městě před šesti desítkami let z velké části natočen.

Účastníci letošního průvodu šli v mýdlových bublinách s maketami medúz, ryb a žraloků nebo v oblecích potápěčů. Za nimi jela kapela na korbě starého náklaďáčku. Kolář řekl, že téma bylo dané letošním maskotem festivalu, jímž je medúza.

V Telči se následující dva týdny bude hrát folk, rock, swing, jazz i rokenrol. V sobotu hlavní scéna na nádvoří zámku přivítá právníka a písničkáře Iva Jahelku a kapelu Nezmaři, v neděli následuje liberecká indie-rocková kapela Jarret a Dan Bárta se svou formací Illustratosphere. Koncertovat se bude také na nádvoří Panského dvora. Bezplatně přístupné jsou pohádky v parku, akce na náměstí a na hrázi Štěpnického rybníka.

Festival v minulých letech navštěvovalo okolo 10 tisíc lidí. "Je to rok od roku lepší, letos to je o maličko víc než vloni," řekl Vojtěch Kolář k poptávce po vstupenkách před zahájením festivalu. Zájem je podle něj celkem o všechny koncerty, vyprodaný však v té době žádný nebyl.

 

Právě se děje

Další zprávy