Výtvarník David Černý dostal další knihu. Dohromady ji dali teoretik Pospiszyl a raper Vladimir 518

Hana Slívová Hana Slívová
27. 10. 2017 10:08
Vydavatelství BiggBoss vydává monografii výtvarníka Davida Černého. Po osobní knize novináře Jana H. Vitvara se jedná o druhou publikaci o Černém v krátké době. Objemnou knížku připravili teoretik umění Tomáš Pospiszyl a raper Vladimir 518. Kromě umělcova díla obsahuje i novinové a časopisecké články a další odkazy.
David Černý.
David Černý. | Foto: ČTK

Výtvarník David Černý letos slaví 50. narozeniny. Po knize Fifty Licks od novináře Jana V. Vitvara, který na Černého život a dílo nahlíží z osobního a velmi přátelského úhlu pohledu, nyní vychází další knížka o umělcově tvorbě.

Monografii s názvem David Černý dal dohromady teoretik umění Tomáš Pospiszyl spolu s raperem Vladimirem 518 a vydává ji hudebníkův label BiggBoss společně s klubem MeetFactory. Kniha se křtí dnes večer v klubu NoD Roxy. 

Publikace chronologicky představuje výtvarníkovu dosavadní tvorbu, která se vyznačuje osobitým komentářem společenského dění v České republice i ve světě za posledních 25 let. 

Textovou stránku knihy tvoří materiály z novin, časopisů, katalogů a elektronických souborů dostupných v archivu umělce, uspořádaných Pospiszylem. O grafickou úpravu se postarali Petr Bosák, Robert Jansa a Adam Macháček.

"David Černý většinou odmítá přistoupit na běžná pravidla uměleckých institucí, ignoruje jejich rituály a hierarchie. Vynaložil hodně úsilí, aby se bez nich obešel, aby na nich nebyl závislý. Spolupracuje sice se soukromými galeristy, ale převážnou část komerčního i produkčního zázemí svých operací si obstarává sám," píše v doprovodné stati Tomáš Pospiszyl.

"Komunikuje se soukromými i veřejnými investory a bez výrazné pomoci kurátorů a galeristů dokázal vytvořit vlastní produkční model mezinárodního rozsahu, který se ukázal být dlouhodobě životaschopný. Jeho díla tak dnes najdeme na zajímavých veřejných místech prakticky po celém světě a také většina sběratelů jeho díla pochází ze zahraničí."

 

Právě se děje

Další zprávy