V Praze dnes vystoupí americký kytarista Al Di Meola

ČTK ČTK
1. 11. 2017 7:13
V Praze dnes vystoupí americký kytarista Al Di Meola

V pražském divadle Hybernia dnes vystoupí americký kytarista Al Di Meola. Držitel ceny Grammy a čtyřnásobný vítěz ankety časopisu Guitar Player Magazine v kategorii Nejlepší jazzový kytarista zahraje skladby z nového alba Morocco Fantasia, doplněné kompozicemi dvojice John Lennon-Paul McCartney nebo argentinského skladatele Astora Piazzolly.

Kytarista, který se více než třicet let pohybuje ve světě jazzové fúze a akustické latinsko-americké hudby, v Česku koncertoval již několikrát. Například v roce 2015 do Plzně přivezl koncertní pořad Beatles & More, jehož jádro tvořily nově aranžované skladby skupiny Beatles z Di Meolova tehdy posledního alba All Your Life: A Tribute to The Beatles Recorded at Abbey Road Studios, London.

Al Di Meola se víc než třicet let suverénně pohybuje ve světě jazzové fúze, ale také akustické latinsko-americké hudby. Raketový vzestup zaznamenal v 70. letech 20. století díky hraní ve skupině Return to Forever, kterou vedl Chick Corea. S kytaristy Johnem McLaughlinem a Paco de Luciou nahráli jedno z nejprodávanějších živých alb v historii Friday Night in San Francisco. Spolupracoval také s klávesistou Janem Hammerem, jazzovým houslistou Jean-Lucem Pontym nebo baskytaristou Stanleym Clarkem. Účinkoval též jako host na albu Paula Simona Hearts and Bones a koncertoval na turné s Carlosem Santanou.

V posledních letech se Al Di Meola věnuje spíše akustickým projektům. Posluchači si ho oblíbili zejména pro tangovou hudbu. Od roku 1991 interpretuje skladby zesnulého argentinského skladatele Astora Piazzolly, které lze slyšet například na albu Seduction for Solo Guitar z roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy