Ústecký kraj podá žalobu kvůli zavřené Fillově síni v Peruci

ČTK ČTK
23. 5. 2019 11:35
Ústecký kraj podá žalobu kvůli zavřené Fillově síni v Peruci

Ústecký kraj se soudní cestou bude domáhat práva k užívání Pamětní síně Emila Filly v Peruci na Lounsku. V prostorech, kde kubistický malíř pobýval, mají být podle darovací smlouvy z 50. let minulého století umístěny jeho obrazy. Teď je tam ubytovna dělníků.

Majitelka zámku v Peruci se zavázala, že po rekonstrukci budovy předá prostory zpět do 30. června 2018. Nestalo se tak dodneška, proto Ústecký kraj podá žalobu na umožnění výkonu práva věcného břemene. Novinářům to řekl hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM.

Filla pobýval na zámku po druhé světové válce a právě tady tvořil do své smrti. V areálu se nyní pracuje. Majitelka zámku nesdělila termín dokončení oprav Ústeckému kraji a podle Bubeníčka odmítla předat prostory do užívání Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která Fillovy obrazy spravuje. "V rámci prohlídky prostor, která byla umožněna na konci března, se zjistilo, že prostory síně jsou poničeny, zmizela historická kachlová kamna a je tam ubytovna dělníků," uvedl Bubeníček.

Zámek získala Dominika Matušová na podzim 2015 a oznámila zástupcům kraje záměr památku opravit. Pamětní síň Emila Filly v jižním křídle zámku uzavřela vv červenci 2016. "Nejsou zatím žádné náznaky, že bychom se mohli s galerií na zámek vrátit, proto rada rozhodla o podání žaloby," uvedl Bubeníček. Žalobu podá Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která je příspěvkovou organizací kraje.

Umístění děl kubistického malíře na Peruci je podmínkou darovací smlouvy z roku 1956. Manželka umělce Hana Fillová tehdy s touto podmínkou převedla na stát část rozsáhlého Fillova díla, vybavení ateliéru i letního bytu na zámku, kde malíř pobýval v letech 1945-1953.

Před rokem 1989 zámek patřil ministerstvu kultury, poté ho vlastnila obec, která ho později prodala soukromému majiteli. Ústecký kraj nákup objektu zvažoval, ale neuskutečnil. Poté zámek získala Matušová. Za projektem obnovy objektu stojí Pavel Ondráček, majitel zámku a středověké krčmy Dětenice.

Do sporu mohou vstoupit dědicové umělce, kteří už v minulosti, kdy byla síň v Peruci zavřena, zvažovali soudní řízení o navrácení veškerého movitého majetku, jenž byl do síně zapůjčen. "Pokud by dědicové přišli, myslím, že se dohodneme. My máme velký zájem na tom, abychom splnili naši povinnosti a dali k dispozici síň lidem," uvedl Bubeníček. Peruc bývala v minulosti právě díky Fillově pamětní síni oblíbeným cílem turistů.

 

Právě se děje

Další zprávy