Zemřel rytíř duchovní hudby Petr Eben

krk
25. 10. 2007 12:30
Chtěl jsem přispět ke spiritualizaci světa, říkal

Praha - Ve věku 78 let zemřel Petr Eben, skladatel a propagátor soudobé vážné hudby. Poslavil se též jako improvizátor, byl ceněným pedagogem.

"Zemřel doma krátce před půlnocí. Bylo to po dlouhé nemoci," citoval iDnes jeho syna Marka.

Byl autorem více než dvou set kompozic, zvláště vokálních a varhanních. Napsal i velké množství kantát a drobných písňových opusů či šansonů.

Jeho skladby byly vždy prodchnuty křesťanským cítěním a s postupem času se jeho pozornost upnula právě na hudbu duchovní. Svébytnou kapitolu tvořila jeho vokálně-instrumentální díla na liturgické texty. Právě práce se slovem byla jeho doménou.

Mezi nejznámější záznamy jeho hudby patří Pražské Te Deum a Píseň Rút.

"Byl bych šťastný, kdyby mé skladby mohly alespoň nepatrně přispět ke spiritualizaci světa, který se dnes příliš utápí v hmotnosti a ztrácí vlastní cíl života," řekl u příležitosti svých pětasedmdesátin.

"Do této kategorie patří všechna má témata: humanismus, láska a pokoj mezi lidmi, orientace na všechno krásné, souznění s poezií, nadšení z krásy řeči i řečí cizích, zklidnění našeho věčného chvatu, usebrání v hektickém toku našich dnů."

Ebenovy skladby byly a jsou často prováděny jak v Evropě, tak v zámoří, především v USA, Kanadě, Japonsku a Austrálii.

Petr Eben se narodil 22. ledna 1929 v Žamberku, vyrůstal v Českém Krumlově. Pobýval v cisterciáckém klášteře ve Schlierbachu v Horním Rakousku, na konci války byl internován v Buchenwaldu. 

V roce 1991 se stal nositelem titulu francouzského ministerstva kultury Rytíř umění a literatury. Od roku 1989 je čestným předsedou Společnosti pro duchovní hudbu, v roce 2002 dostal medaili Za zásluhy.

Má tři syny: Kryštofa, Marka a Davida, kteří společně utvořili skupinu Bratři Ebenové.

Mediálně nejznámější je Marek Eben, který v kapele zpívá a zároveň je populárním hercem a moderátorem. Muzikolog David pokračuje v rodinné tradici: řídí mužský pěvecký sbor Schola Gregoriana Pragensis zaměřený na gregoriánský chorál.

Manželka Petra Ebena je rozená Hurníková. Synové skladatele jsou tedy synovci jiného významného českého skladatele, pana Ilji Hurníka, a bratranci Lukáše Hurníka.

Poslední dobou si Eben stěžoval, že ho zrazuje paměť - ale řeč hudby mu prý naštěstí zůstala.

"Hudba pro mě v první řadě není něčím, co zní, ale něčím, co oslovuje. Není něčím, co vytváří akustický prostor, ale co vytváří prostor pro Já a Ty, hudba je pro mě především setkáváním. Setkáním s posluchačem jako oslovením či poselstvím, setkáním s Bohem jako prosbou nebo chválou,"  citoval své krédo.

Vyznával zásadu, že skladatel nesmí zcela ztratit kontakt s publikem a stavem jeho hudebního vnímání. To ovlivňovalo jeho styl víc než příslušnost mezi radicionalisty nebo stoupenci nové hudby.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy