Zemřel Marcel Marceau, největší z pierotů 20. století

jaa, krk, Reuters
24. 9. 2007 8:59
Slavný mim zemřel ve čtyřiaosmdesáti letech

Paříž - Francouzský mim Marcel Marceau, nejslavnější představitel pantomimy, zemřel v sobotu ve věku 84 let. O smrti světoznámého umělce informovaly dvě z jeho dětí, zprávu přinesla francouzská rozhlasová stanice France Info. Místo ani příčina úmrtí oznámeny nebyly.

Jeden ze zakladatelů moderní pantomimy hrál v mnoha sólových výstupech. Jeho nejznámější postavou byl klaun Bip, jehož ztvárňoval od roku 1947.

Prezident Nicolas Sarkozy podle serveru České noviny v prohlášení uvedl, že postavu Bipa milovali všichni Francouzi a že v Marceauovi, který obnovil umění pantomimy a dal tichu poezii, ztrácí Francie jednoho ze svých nejpřednějších velvyslanců.

Nejlepší velvyslanec

Podle BBC zaplnily francouzská média zprávy o mimově úmrtí a jeho slavné citáty: Ticho neznamená, že nezní hudba. Pantomima, stejně jako hudba, nezná hranice mezi státy či národy. A není to náhodou tak, že ty nejdojemnější i nejzásadnější okamžiky našich životů se odehrávají beze slov. K tomu, aby člověk vyjádřil, co má na srdci, nejsou slova potřeba.

A sám to dokazoval. Čeští mimové, například už zesnulý Ladislav Fialka či současní Boris Hybner a Bolek Polívka, často mluvili o tom, že od Marceaua se naučili mnohé z toho, co umějí.

Jeho Bip byl lyrický chlapík v cylindru s trčícím červeným karafiátem, obličej nalíčený na bílo, domalované obočí a červené rty. Vše dokreslovala dvouřadá vestička, pulóvřík a tříčtvrteční kalhoty. Postava, jak psali recenzenti často, v sobě skrývala prostého proletářského mladíka z předměstí, ale i bohémského bonvivána s duší romantika.

Jako Chaplin

Často ho srovnávali s Charlie Chaplinem. Marceau se netajil tím, že ho Chaplin, ale i Buster Keaton, Harry Langdon, Stan Laurel a Oliver Hardy v mnohém inspirovali. On na oplátku inspiroval další mimy i Michaela Jacksona k jeho měsíční chůzi.

Marceau vystupoval po celém světě a prohlašoval, že každý člověk na světě může jeho dílu porozumět. Herectví začal studovat v roce 1946, styl, který posléze vytvořil, dostal název imaginární pantomima.

Základem jeho repertoáru byly sólové Bipové výstupy a krátká mimodramata, ve kterých parafrázoval orinetální i bibické  příběhy a vyjadřoval se k základním otázkám bytí. Tak ho charakterizují České noviny a tak vypadalo i jeho poslední pražské vystoupení v roce 2003.

Chtěl, aby umění beze slov přežilo; proto v 70. letech založil v Paříži Mezinárodní školu pantomimy. Hrál i v několika filmech, ve snímku Silent movie z roku 1976 dokonce promluvil.

Návštěva v Kolíně

Největší z pierotů 20. století se narodil se jako Marcel Mangel ve Štrasburku 22. března 1923 v židovské rodině. Už v brzkém věku prý napodoboval vše, co podnítilo jeho obrazotvornost. Vyrůstal ve francouzském Lille, kde jeho otec pracoval jako řezník. Po okupaci se museli za pár hodin přesunout na jih Francie, tehdy si změnili jméno.

Jeho otec byl zatčen za odboj a později zemřel v Osvětimi. Mladý Marceau se zapojil do hnutí odporu, po vylodění v Normanndii se připojil k Pattonově armádě, protože uměl anglicky.

Několikrát vystupoval i v Československu a Česku; s nimi ho pojil úzký vztah i skrze Jana-Kašpara Debureaua, jehož bustu v roce 1968 v Kolíně odhalil.

Pro svou nezlomnou energii byl od roku 2001 velvyslancem dobré vůle OSN pro starší generaci.

Krása je ticho je ticho je Marceau, nadepsal Babylon recenzi zmíněného pražského vystoupení v roce 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy