Zemřel malíř Kamil Kubík, jehož obrazy vlastní i Bush

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 8. 2011 12:29
Většinu života malíř prožil ve Spojených státech
Kamil Kubík - Sunday in the Park
Kamil Kubík - Sunday in the Park | Foto: Jack Arnold Fine Art

New York - Ve Spojených státech zemřel malíř českého původu Kamil Kubík, jehož obrazy mimo jiné vlastní bývalý americký prezident George Bush, realitní magnát Donald Trump či někdejší starosta New Yorku Rudolph Giuliani.

Rodák z Olomouce také mimo jiné vytvořil oficiální vánoční pohlednice Bílého domu v letech 1991 a 1992. "Velkou poctou pro mne byla žádost, abych navrhl vánoční pohlednici pro Bílý dům. Té cti se mi dostalo hned dvakrát. Bylo vytištěno celkem 185 000 pohledů s mým obrázkem a 800 prezentačních lístků. Tyto pohlednice se staly nejžádanějším vánočním přáním v Americe," řekl Kubík v roce 2001 Nedělnímu Blesku.

Malíř, jenž v posledních letech žil v New Jersey, zemřel minulou středu. Kubík se narodil v roce 1930 a po komunistickém převratu v roce 1948 odešel z tehdejšího Československa. Později žil v Německu, v Anglii či v Austrálii a nakonec se usadil v New Yorku. S Bushem a jeho ženou Barbarou se poznal v 70. letech, kdy byl pozdější prezident velvyslancem USA při Organizaci spojených národů.

Bushovi si oblíbili Kubíkovy obrazy a o mnoho let později jej pozvali do Bílého domu, kam se ale malíř již předtím dvakrát podíval na pozvání jiných prezidentů.

Kamil Kubík - Montmartre
Kamil Kubík - Montmartre | Foto: Jack Arnold Fine Art

Manžele pak doprovázel i do Prahy během jejich návštěvy při příležitosti desátého výročí "sametové revoluce" z roku 1989. "Jak jsi mohl opustit tak nádherné město," řekla mu prý tehdy Bushová.

Na svých webových stránkách malíř vzpomínal i na setkání s bývalým šéfem newyorské burzy Richardem Grassem, herečkou Helen Huntovou, malířem Salvadorem Dalím či bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem. Mezi jeho zákazníky patřil například také Nixonův nástupce Gerald Ford, manželka prezidenta Lyndona Johnsona či monacký kníže Rainier.

Většinu peněz, které Kubík za svého života vydělal, prý rozdával potřebným a různým nadacím. Podporoval také uprchlíky z komunistického Československa.

Kubík je dalším českoamerickým umělcem, jenž zesnul v uplynulých dnech. Třicátého července zemřel Míla Macek, který se narodil v roce 1939 v Praze a žil v Treadwellu ve státě New York. Jeho abstraktní oleje byly k vidění například na výstavách v New Yorku, v Amsterdamu či v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy