Zdeněk Svěrák on-line: Cimrman snědl husu s biskupem

gra
5. 10. 2007 17:15
Objevitel Járy Cimrmana byl hostem Aktuálně.cz
Zdeněk Svěrák online se čtenáři Aktuálně.cz.
Zdeněk Svěrák online se čtenáři Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Cimrmani slaví a jeden ze zakladatelů divadla Zdeněk Svěrák odpovídal na vaše dotazy. Divadlo Járy Cimrmana má za sebou čtyřicet let, 11 tisíc představení, čtrnáct her a jejich kompletní edici na supraphonských DVD. Místo oslav připravili slavnostní pásmo Ze hry do hry, které je průřezem všech čtrnácti her zneuznaného českého génia.

Čtenáři se ptali, zda-li byl Jára Cimrman vegetarián. "Je to neprobádaná oblast. O jeho jídelníčku se nic nezachovalo, jenom zpráva, že snědl husu s biskupem. Nevíme ovšem, zda je míněn zadní konec husy, nebo církevní hodnostář," vtipkoval Svěrák.

To, že se Jára Cimrman stal málem Největším Čechem ho moc potěšilo. "To že Jára dostal nejvíc hlasů v anketě o Největšího Čecha ze všech, je důkazem, že národ má smysl pro humor. Nás to potěšilo, ale nedivíme se Britům, že prvenství zamítli, protože to pro ně musí být nepochopitelné označit neúspěšného fantastu, který možná ani nežil, za největšího Čecha," míní Svěrák

ČTĚTE: SPECIÁL 40 LET DIVADLA (fotoreportáž, grafika, hlášky....)

Kromě úspěchů na divadle je sklízí Svěrák coby filmový herec a scenárista. Vratné lahve Zdeňka a Jana Svěrákových jsou po šesti letech dalším českým filmem, který překonal hranici milionu diváků. Naposledy se to podařilo zase Svěrákovi mladšímu s Tmavomodrým světem.

Svěrákovy Vratné lahve v kinech dopsoud vydělaly úctyhodných 117 milionů korun a za pár týdnů se dostane tento divácký hit i na DVD.

"Z filmů, k nimž jsem napsal scénář, mám nejradši Obecnou školu a Vesničku střediskovou. Jinak po mně myslím zbude ještě Cimrman," prozradil režisér.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:04Autor: Jan Stárek

Otázka: Dobrý den pane Svěráku,
Jsem moc rád, že Vám touto formou můžu položit osobně otázku.
Já však žádnou otázku nemám. Ale protože mám rád váš humor,nechci přijít o možnost pokecat si s Vámi. Tak se Vás teda ptám - dobrý? Přeji vše nej a držím palce.

Zdeněk Svěrák: Zdravím všechny čtenáře a přeju si hezké otázky.

Na první otázku odpovídám: dobrý!

Odpovězeno: 05. 10. | 14:05Autor: Ivan

Otázka: Přeji Krásný den. Vaše divadlo jsem navštívil cca 30x a stále mě to baví. Mám proto rád, když vidím hry ve všech možných alternacích. Nebylo by možné vyvěsit před zahájením předprodeje na internet plánované obsazení? Jistě už je známé a hodně lidí by to jistě uvítalo. Ivan Tureček

Zdeněk Svěrák: Za chvíli jedu se Smoljakem do Plzně, a tak to cestou prodebatujeme.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:07Autor: Deff

Otázka: Zdravím pane Svěráku. Myslíte, že až "stará garda" divadle nebude už moci hrát, budou v tradici pokračovat mladí, nebo DJC skončí?

Zdeněk Svěrák: Nejsem jasnovidec, a abych se přiznal, nerad o tom přemýšlím. Říkám si, že si s tím život poradí. Zatím diváci chtějí, abychom buď Láďa Smoljak nebo já byli na představení přítomni. Ale jak to bude potom...?

Odpovězeno: 05. 10. | 14:11Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den pane Svěrák. Již několikrát jsem viděl hry Hospoda na mýtince a Cimrman v říši hudby a ještě nikdy se mi nestalo,že bych viděl pan Weigela jako plukovníka Colonela nebo Pavla Vondrušku jako hrabě Zeppelina.Na Vašich stránkách i v programech alternace stále visí.Hrají ještě tuto roli ještě?

Zdeněk Svěrák: Hraběte Zeppelina teď alterunuje s Čepelkou Smoljak. A docela mu to sluší. V Colonelovi vystupuju zatím jen já bez alternace, protože kolega Weigel měl zdravotní problémy. V programech to opravíme až doprodáme ty staré.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:13Autor: Bohouš

Otázka: Bude vaše divadlo ještě jezdit na zájezdy nebo s tím už končíte? Jak je na tom vůbec pan docent Weigel se zdravím? Hodně štěstí

Zdeněk Svěrák: Na zájezdy chceme jezdit tak jako dřív. Naše snaha utlumit cimrmanovské aktivity se netýká zájezdů mimo Prahu, ale nedivadelních aktivit. Jaroušek Weigel má někdy potíže s dechem, ale když se vrátí z chalupy, kde je lepší vzduch než v Praze, je po potížích.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:15Autor: Alča

Otázka: Dobrý den vážený pane Svěrák. Je pravda, že ve hře Akt jste původně hrál příslušníka SNB? Existuje nahrávka tohoto představení? Někde na internetu jsem na to viděla odkaz, ale nahrávku jsem nenašla. Alča.

Zdeněk Svěrák: Milá Alčo, je to pravda. Po srpnu 1968 jsem nahradil příslušníka VB sexuologem a už jsme to tak nechali. Zvuková nahrávka myslím existuje, ale musel bych ji dlouho hledat.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:18Autor: Lída Vrkočová

Otázka: Zdravím Vás pane Svěrák. Odehráli jste 11 000 představení. Je pravda, že jste v každém představení hrál Vy nebo pan Smoljak (nebo oba)? Opravdu nikdy nebylo představení bez vás? Přijde mi, že na to zbytečně lpíte. Ostatní herci jsou stejně dobří a třeba pan Weigel v Dobytí se mi líbil víc než Vy.:-)

Zdeněk Svěrák: Já to Weiglovi vyřídím a myslím, že ho to potěší. Představení, která se odehrála bez nás dvou, by se dala spočítat na prstech. Vždycky, když jsme k tomu byli nuceni, pořadatel si stěžoval. Ale možná že nás okolnosit donutí k dalším takovým pokusům. Byl bych rád, protože vím, že naši alternanti jsou velice dobří.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:19Autor: Karel

Otázka: Někde na internetu jsem si stáhnul nahrávku Hospody na mýtince, kde v Árii tuláka zpíváte ještě jednu sloku. Byla tam původně? Proč jste ji daly pryč? Přeji hodně zdraví. Karel.

Zdeněk Svěrák: Aby představení mělo větší spád.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:20Autor: Honza

Otázka: Chodíte i do jiných divadel jako divák? Co jste naposledy viděl za představení?

Zdeněk Svěrák: Chodím málo, bohužel. Naposledy jsem byl na premieře nové hry v Semoaforu.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:21Autor: Tomáš

Otázka: Podle představení "Posel z Liptákova" se zdá, že JdC byl též nadán značnými věštckými schopnostmi. Chápu, že v době vzniku hry jste mohli říci jen něco... Ale dnes už snad můžete otevřeně přiznat, jestli jste nenalezli nějaké věštby pro roky 1948, 1968, 1969 (to jsem se narodil :o) 1989?

Zdeněk Svěrák: Vše, co jsme o tom zjistili, jsme v Poslu z Liptákova vyjevili.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:24Autor: Pavel Kupčík

Otázka: Dobrý den pane Svěrák, rád bych se zeptal, zda plánujete ještě další nové hry, kromě té připravované na leden. A ještě jednu otázku. Co si myslíte o tom, že spousta lidí si myslí, že Jára Cimrman skutečně žil. Přeji hodně úspěchů. Pavel

Zdeněk Svěrák: Chceme s kolegou Smoljakem rekonstruovat patnáctou Cimrmanovu hru, jsme asi tak v polovině a nechceme se nechat tlačit žádným termínem. Až to přivedeme do podoby, která se nám bude líbit, začneme zkoušet. Ti, kteří věří v Cimrmanovu existenci, se asi při našich seminářích nezasmějou. Bude jim asi připadat, že velikána znevažujeme. Ale myslím, že už jich je málo.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:28Autor: Martina

Otázka: Dobrý den, proč se prodávají lístky do Divadla JC pouze jednou za měsíc, a je nutné vystát tam frontu brzy ráno na pořadové číslo, a teprve odpoledne je možné si vyzvednout (v další frontě) lístky do divadla?
Jinak moc ráda poslouchám vaše hry,díky za ten specifický humor.

Zdeněk Svěrák: Ten systém vypadá složitě, ale je nejlepší ze všech, které jsme vyzkoušeli. Žižkovské divadlo má bohužel jen 240 míst, a proto ty fronty. Já v nich nestojím, a proto je mám docela rád. Až nebudou, bude se mi po nich stýskat.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:31Autor: Přema

Otázka: Dobrý den,
Cimrman byl skvělý vědec, badatel atd. a nechápu proč ho vyřadili ze soutěže o největšího čecha. Nemrzí Vás to? Co si o tom myslíte? Měl zůstat v anketě nebo ne?
Děkuji a mějte se všichni v divadle dobře

Zdeněk Svěrák: To, že Jára dostal nejvíc hlasů ze všech, je důkazem, že národ má smysl pro humor. Nás to potěšilo, ale nedivíme se Britům, že prvenství zamítli, protože to pro ně musí být nepochopitelné označit neúspěšného fantastu, který možná ani nežil, za největšího Čecha.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:32Autor: Petra

Otázka: Dobrý den. Chtěl jste někdy v nějaké hře hrát jinou roli než jakou jste pak hrál a zpětně jste si říkal, že by jste se v ní cítil lépe? Hodně zdraví.

Zdeněk Svěrák: To se ještě nestalo. Všechny role, které hraju, mám rád. Dobře jsem si vybral.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:34Autor: Vladimír

Otázka: Dobrý den. Jsem rád za to, že Vaše divadlo a jeho humor existuje. Mám pro Vás zprávu o tom, že Jára žil i na Šumavě, v naší chalupě. Objevili jsme tam svíčku, která může svítit za roh. Pokud máte zájem, mohu zaslat e-mailem foto (ne ovšem hned), popřípadě svíčku věnovat do Járova muzea.

Zdeněk Svěrák: Svíčka by mě zajímala. Spojte se v tomto směru s našimi stránkami (www.cimrman.at).

Odpovězeno: 05. 10. | 14:36Autor: Jiří Kulhavý

Otázka: Pane Svěřáku,

jsem vegetarián, a proto se chci zeptat na záležitost, o které jsem zatím neslyšel. Nebyl Jára Cimrmam také vegetarián? U takového velikána si nedovedu představit jinou volbu! Nebyl v kontaktu s významnými vegetariány té doby, jako byly např. Franz Kafka, L. N. Tolstoj, G. B. Shaw?

Zdeněk Svěrák: Je to neprobádaná oblast. O jeho jídelníčku se nic nezachovalo, jenom zpráva, že snědl husu s biskupem. Nevíme ovšem, zda je míněn zadní konec husy, nebo církevní hodnostář.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:37Autor: swift

Otázka: Pane Sveraku, dekuji Vam i Vasim kolegum za vse krasne co jste vytvorili a za Vasi odvahu i v dobach bolsevismu rikat pravdu a davat lidem odvahu. Mit Vas tak za prezidenta, to by bylo neco:) !!! BTW, chystate neco noveho? Tak hodne zdravi, a Buh Vam zehnej:)

Zdeněk Svěrák: Nechte toho s tím prezidentem. Bylo by po srandě jak pro Vás, tak pro mě.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:39Autor: Vladimír

Otázka: Myslíte si, že se Vašemu divadlu podaří napsat a sehrát alespoň dalších 20 nových her?

Zdeněk Svěrák: Nemyslím.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:41Autor: Martina

Otázka: Nepřijde Vám, že v některých replikách jsou vaše (jinak naprosto skvělé) hry laděny trochu šovinisticky? Myslím tím věty typu: "ženskou je třeba držet zkrátka, jednu bych jí vrazil, Kubovi druhou, a byl by klid". Bohužel je mezi námi spousta jinak inteligentních lidí, kteří se tímto heslem doma řídí

Zdeněk Svěrák: Citovaná věta není naším krédem. Říká jí tajný policista Pihrt, když se napije rumu.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:44Autor: Jaruška

Otázka: Máte radost z vývoje současné české kinematografie? Jaký český film z poslední doby se vám opravdu, ale opravdu líbil?

Zdeněk Svěrák: Naposledy se mi líbily Tajnosti Alice Nellis. Ale v novinách psali, že je to kýč, asi tomu nerozumim.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:45Autor: Eva

Otázka: Nejkrasneji scena z vratnych lahvi je kdy pani kolarova zehli.....zehlis nekdy to naprosto miluji...to jste na to prisel kde? doma? Diky a hodne uspechu

Zdeněk Svěrák: Slyšel jsem to od své ženy, jako ostatně mnoho jiných replik z tohoto filmu.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:45Autor: f.l.

Otázka: Dobrý den, neslyšel jste o tom, že Cimrman měl v Brně-Tuřanech leteckou školu?

Zdeněk Svěrák: Neslyšel, ale možné to je.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:48Autor: Jersi

Otázka: Dobry den,
jakeho sveho zivotniho dila si vazite nejvice?
Dekuji za odpoved,
pozdravy celemu divadlu! :)

Zdeněk Svěrák: Z filmů, k nimž jsem napsal scénář, mám nejradši Obecnou školu a Vesničku střediskovou. Jinak po mně myslím zbude ještě Cimrman.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:48Autor: BEBE

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, na jakém scénáři teď po Vratných lahvích pracujete a pro jakého režiséra? Děkuji a hodně zdraví!

Zdeněk Svěrák: Teď nepracuji na žádném.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:50Autor: Jurda Josef

Otázka: Dobrý den,
mám dotaz jestli u Vás ještě vystupuje
Bořivoj Penc, jestli ano tak ho ode mě pozdravujte z Prostějova (pracovali jsme spolu v Tesle Hloubětín)Mockrát děkuji. [email protected]

Zdeněk Svěrák: Vyřídím mu to hned dneska odpoledne v Plzni. Bořivoj Penc stále hraje, nedávno jsme spolu slavili 65. výročí seznámení (sedíme spolu od první třídy).

Odpovězeno: 05. 10. | 14:52Autor: kamil patka

Otázka: Pan Vít Olmer se nedávno v rozhovoru zmínil, že pár příhod, které jste použili v Obecné škole, je od něj, ale nebyl uveden jako spoluautor námětu? Proč?

Zdeněk Svěrák: Nevzpomínám si, že by mi to Vítek někdy řekl. Jsou tam některé příhody od jeho kameramana Oty Kopřivy a ty jsou autorsko-právně ošetřeny.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:54Autor: Honza

Otázka: Dobrý den. Co bych opravdu rád, je vidět nějakou vaši hru. To je problém, protože pokud někdo chce jít na vaše představení musí nejprve prostát celý den ve frontě. Nemyslíte si, že by byla na místě nějaká změna? Například že byste si našli větší divadlo, nebo alespoň předprodej dát na internet. Díky

Zdeněk Svěrák: Ve frontě se opravdu nestojí celý den. Ráno dostanete pořadové číslo a to Vám napoví, v kterou odpolední dobu přijdete na řadu.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:55Autor: Tomáš

Otázka: Myslím je pan prezident dobrým následovníkem JdC. Vyzná se v politice ekonomice klimatu i jak ziskat pro syna b˙t s regulovanym najemnym. Nema von nejaky geny po JdC???

Zdeněk Svěrák: Je to možné.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:56Autor: Leona

Otázka: Moc Vás zdravím,
a má otázka zní: ve hře Cimrman v říši hudby, kterou jsem shlédla in natura v divadle, mě pobavil okamžik o trestu rozšlápnutí slonem(plus dupnutí slona-kulisy). Když jsem tutéž hru viděla v TV, marně jsem na něj čekala, a teď nevím, zda se mi to nezdálo :)Jinak díky za vše.

Zdeněk Svěrák: Slon z překližky v představení opravdu hýbe nohou. Možná, že to pro nahrávku kamera nezabrala. Takže halucinacemi netrpíte.

Odpovězeno: 05. 10. | 14:58Autor: Hanka Krmenčíková

Otázka: Zdravím pane Svěráku, jsem šťastná za to, že jsem vám takhle "blízko". Ráda bych se zeptala, jestli po Vratných lahvích plánujete ještě nějakým filmem dobývat naše kina a hlavně srdce? Díky a přeji vám hodně štěstí!!!

Zdeněk Svěrák: Vratné láhve mě tak vyčerpaly, že nemám pomyšlení na to, abych se mořil s dalším scénářem, ale možná se z toho zotavím. A kdyby ne, Vratné láhve by byly myslím takovou pěknou tečkou za tím naším případem.

Odpovězeno: 05. 10. | 15:03Autor: Pavel

Otázka: Dobrý den, jsem rád, že Vám touto cestou mohu vyjádřit svůj obdiv,mám moc rád všechno, co jste dokázal vytvořit, ať už je to Cimrman nebo Vaše filmy. Ještě jednou za všechno dík.

Zdeněk Svěrák: Milí "chataři" děkuju, že jste si vzali k srdci mé přání dostávat pěkné otázky. Na některé jsem neodpověděl, protože by spotřebovaly moc času, na jiné proto, že se mi nechtělo. V divadle vyřídím všechny vaše chvály. My herci to potřebujeme neustále jako prase drbání. Promiňte, že končím, jedu na zájezd.

 

Právě se děje

Další zprávy