Zábradlí nabídne zmrzlé mrtvoly a špinavé Slovany

kul
15. 6. 2007 12:15
Divadlo uvede očekávanou premiéru hry Jáchyma Topola
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Západní Evropa nerozumí Východu, ale všichni jsme na jedné lodi, která se právě ocitla v historickém a civilizačním mälstromu. To je základní situace hry Jáchyma Topola Cesta do Bugulmy, jejíž českou premiéru dnes uvede pražské Divadlo Na zábradlí.

Text mísící naturalismus s temně poetickými obrazy napsal Topol na objednávku düsseldorfského Schauspielhausu, kde měla světovou premiéru v rámci cyklu Barbaři před branami. Uvedena byla v Polsku, chystají ji v Nizozemsku a Rusku.

Na Zábradlí je inscenace součástí třetího ročníku projektu Československé jaro, který představuje nové dramatické texty.

Foto: Ludvík Hradilek

Divadelní prvotinu autora Sestry, Anděla, nebo Noční práce nastudoval režisér Jiří Pokorný s Gabrielou Pyšnou, Marií Spurnou, Kristinou Maděričovou, Miloslavem Mejzlíkem nebo Vladimírem Markem. Většina z nich budou kati (otec, děd, soudružka Jerochymová)a nebo zaměstnanci v pitevně (česká a německá doktorka).

V sibiřské Bugulmě sloužil Jaroslav Hašek, ale nakonec se příběh Topolovi pod rukama posunul v apokalyptické podobenství a černou grotesku o západní civilizaci.

Ti, kteří přežili akce "terorů", utíkají do Bugulmy, státu svolávajícího rádiem soudruhy ze zničených měst. Tady, v bývalém sibiřském lágru a pod dohledem divokých Simbrijaků, se setkávají členové české rodiny: otec, který již od druhé světové války působil ve všech diktaturách jako kat, dokud se "kvůli Havlovi" neocitl na ulici, syn závislý na drogách a matka sešívající mrtvoly na patologii NATO.

Foto: Ludvík Hradilek

Setkáváme se tu s německou doktorkou a v dialogu dvou žen ze starého a nového členského státu EU zaznívají vzájemné předsudky i slova, která se "oficiálně" neříkají. "Naše západní Evropa byla tehdy ještě silná a nikdy vás neměla do té zpropadené Unie vzít! Kdo vás chtěl? Chudé východoevropany se špatnými zuby a pochybnými mravy," prohlašuje Němka. A všude kolem ční zmrzlé hory mrtvol, než na konci začne tát.

Projekt Československé jaro nabídl divákům v březnu komedii Milana Uhdeho Zázrak v černém domě v režii Juraje Nvoty. Dalším titulem cyklu byla v květnu hra Jiřího Pokorného nazvaná Milada (nedokončená opera) v režii Jiřího Ornesta.

Hudbu k Cestě do Bugulmy složil Michal Pavlíček, nejbližší reprízy jsou na programu 22. a 27. června. Text už v lednu uvedlo pražské Divadlo v Dlouhé jako scénické čtení. Hra je součástí knihy Supermarket sovětských hrdinů, kterou právě vydalo nakladatelstrví Torst a shrnuje celkem šest kratších prací Jáchyma Topola.

 

Právě se děje

Další zprávy