Wodiczkovi Romové si vyprávějí s hrdiny českých dějin

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 2. 2013 15:47
Centrum DOX představuje slavného umělce Krzysztofa Wodiczka
Foto: DOX

Praha - Centrum současného umění DOX připravilo jednu z nejobsáhlejších přehlídek díla světově uznávaného umělce Krzysztofa Wodiczka. Zároveň je první prezentací jeho tvorby v České republice.

Představuje dokumentaci jeho známých videoprojekcí na veřejné budovy a mimo jiné také Wodiczkovo nejnovější dílo Out/Inside(ři), které vzniklo přímo pro výstavu ve spolupráci s romskou komunitou ze šluknovského výběžku a které dalo název i celé výstavě.

"Autor se v něm věnuje postavení Romů v České republice a konfrontuje tak aktuální společenský problém s historickými symboly v podobě hrdinů českých dějin. Tak jako v celé své tvorbě dává umělec hlas lidem, které společnost vytlačila na okraj, a osvětluje neřešené otázky nečekaným způsobem," říká kurátor výstavy Jaroslav Anděl.

Foto: DOX

Na busty významných mužů a žen české historie se promítají obličeje romských dětí, které sdělují svá přání a vyprávějí o svých traumatech způsobených projevy rasové nenávisti. Autor zase touto velmi působivou instalací vyjadřuje své přání, aby Romové našli místo v dějinách českého státu a mohli z nich vyrůst nástupci Masaryka, Palackého nebo Smetany. Také každá další projekce představená na výstavě se tematicky týká místa, kde se odehrála. Záznam z projekce v Hirošimě tak ukazuje, jak autor na tamní známý památník promítal ukázky výpovědí obětí jaderného výbuchu.

Sedmdesátiletý Krzysztof Wodiczko je polský umělec působící v USA. Ústředními tématy, jimiž se přes čtyřicet let zabývá, jsou válka, konflikt, trauma, paměť a komunikace ve veřejné sféře. Ve své tvorbě kombinuje umění a technologie s kritickým přístupem s cílem upozornit na komunity žijící na okraji, kterým je obvykle věnována veřejná pozornost pouze v malé míře.

Wodiczko je znám jako umělec, který přináší znepokojivá svědectví, připomíná nepohodlné pravdy a upozorňuje na rozpory mezi slovy a činy většinové společnosti.

Proslul svými velkoformátovými videoprojekcemi prezentovanými na architektonických fasádách a monumentech. Dosud realizoval více než 80 veřejných projekcí v Austrálii, Kanadě, Anglii, Německu, Nizozemsku, Izraeli, Japonsku či USA. Vyučuje na Harvard Graduate School of Design v New Yorku a jako hostující profesor Varšavské školy sociální psychologie.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy