Výstava tvorby psychicky nemocných lidí

kiz
24. 11. 2005 11:00
České Budějovice - Asi 200 výtvarných prací, které vytvořili duševně nemocní lidé, je vystaveno pod názvem Co dokáží lidské ruce v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

Obrazy, keramika, malby na hedvábí a další díla vznikla v ateliérech Ústavu sociální péče pro dospělé v Libníči na Českobudějovicku. V tomto ústavu, který je jediným zařízením svého druhu v jižních Čechách, žije 113 klientů. Zhruba 80 procent z nich se zapojuje do terapií v různých výtvarných dílnách a ateliérech, které vede 11 odborníků.

"Tvorba psychicky nemocných lidí zobrazuje jejich duševno, dávají do ní vše, co prožívají díky svému onemocnění. Umění jim dává možnost se uvolnit, vyladit duši a odpoutat se od choroby," řekla vrchní sestra ústavu Jaroslava Reiserová. Připomněla, že šance vystavit své práce veřejně znamená pro autory obrovské uznání, patří ovšem i jejich terapeutům. "Někteří z našich klientů mají i kombinované vady, kromě psychického onemocnění například mají postižené ruce. Mnozí neuměli zpočátku ani správně držet tužku," dodala.

Poslechněte si audio:

Ukázky prací jsou specifickým produktem jednotlivých terapií např. arteterapie, výrobky z pedigu, práce s hlínou (keramika), výrobky ze dřeva, výtvarné práce a mnoho dalších z tradičních ručních lidových technik. Součástí výstavy je i doprovodný program pro návštěvníky, kde mohou shlédnout pracovní postupy a techniky používané klienty ÚSP. Některé vystavované exponáty jsou prodejné ve dnech předváděcích akcí. Výstava potrvá do 15. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy