Vyšehrad soupeří s Hradem za pomoci Mefista

Jitka Gráfová
8. 7. 2007 12:30
V mystické Gorlici opět ožívá faustovské téma
Foto: Aktuálně.cz

Praha -  Letní shakespearovské slavnosti  získaly novou konkurenci, která má smlouvu s ďáblem. Fausta na Vyšehradě.

"Chtěli bychom vytvořit jistou protiváhu k Letním shakespearovským slavnostem. Ostatně Pražský hrad a Vyšehrad, dvě zásadní místa pro českou historii, spolu odedávna soupeřily," přiznávají organizátoři prvního ročníku projektu Faust na Vyšehradě.  Ten se koná v  prostorách Gorlice, po cestě temnou chodbou, kde jsou umístěny originály barokních soch z Karlova mostu.

Faustovský příběh se v mystických místech neobjeví poprvé. Nynější šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal už tu nastudoval první dramatické zpracování faustovského mýtu, hru Christophera Marlowa Tragická komedie o doktoru Faustovi. S Davidem Prachařem v hlavní roli se zde uváděla pět let a dočkala se sto padesáti repríz.

Na tenhle úspěch se teď snaží navázat režisér David Czesany s Goethovým Faustem. Tentokrát s klasickým hledištěm a v titulní roli s Romanem Zachem, kterého publikum zná z Divadla Komedie a milovníci českých seriálů z Redakce nebo jako gynekologa z Ordinace v růžové zahradě.

Foto: Produkce

Inscenace kvůli zdraví herců i možnému poškození soch trvá dvě hodiny, Czesany to označuje za faustovský trip. Hrála se do 2. července, druhá série startuje v sobotu a na programu bude do 17. července.

"Naše inscenace je o nespokojenosti s vlastním životem, o promarněných šancích a neprožitých láskách, o naději," říká dramaturgyně Lucie Ferenzová.

ČTĚTE TAKÉ: Jan Tříska se vrátil na Hrad jako otrok

Postava doktora, který zaprodá duši ďáblu, fascinuje po staletí a faustovské téma zpracovaly desítky autorů. "Témat rezonujících v současné době nacházíme ve Faustovi nepřeberně. Pro naši úpravu je dominující hranice uchování osobní identity. Kdy je člověk ještě schopen nést odpovědnost za své úspěchy, provinění a svůj život obecně," dodává Ferencová. Mefistem prý podle této teorie mohou být dnešní manažeři, bossové reklamních agentur i vizážisté.

Roli Mefistofela ztvární další herec z Komedie Martin Finger; role Markétky připadla Jindřišce Křivánkové, v dalších rolích se objeví Gabriela Míčová, Leoš Noha nebo Monika Krejčí.

Foto: Produkce

Ačkoli organizátoři vybaví diváky dekami stejně jako teplým drinkem, doporučují s sebou co nejteplejší oblečení.  Do Gorlice smí sto diváků. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji na pokladně Divadla Komedie, Ticketpro  a pokladně Starého  purkrabství na Vyšehradě za 333 korun, na místě pak ze něj zájemci zaplatí 366 korun.

Produkční společnost Artes Liberales prý aplikuje zatím nepřímou úměru: čím menší má grant, tím má větší plány.  Goethovým Faustem totiž nekončí. Organizátoři budou usilovat o vytvoření celého faustovského cyklu.

"V dalších ročnících uvažujeme o inscenování hry Marka Ravenhilla Faust je mrtvý, o dílu Mladena Srbinovského Makedonský Faust, o Havlově Pokoušení nebo titulu Wernera Schwaba Faust, můj hrudník, má přilba," vypočítává Kateřina Ondroušková z produkce.

Ke spolupráci by chtěli vyzvat režiséry Dušana D. Pařízka, Thomase Zielinského, Martina Čičváka, Martina Glasera nebo Zdeňka Bartoše.

Oficiální stránky projektu najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy