Jan Tříska se vrátil na Hrad jako otrok

gra
21. 6. 2007 22:30
Začaly Letní shakespearovské slavnosti
Foto: Agentura Schok

Praha - Premiéra Bouře zahájila dnes na přírodní scéně Nejvyššího purkrabství Pražského hradu metropolitní část letošních Letních shakespearovských slavností. Inscenace Jakuba Korčáka znamená hlavně druhé angažmá pro Jana Třísku: po triumfu v Králi Learovi v roce 2002 teď stráví léto jako otrok Kaliban.

Neméně atraktivní je ale obsazení role Prospera; v ní se střídají slovenští herci Martin Huba, Emil Horváth a Dušan Jamrich.

"Kalibana budu hrát podruhé, už jsem ho hrál v Americe," řekl Tříska ještě před zahájením zkoušek, které se před premiérou protáhly až do rána. "Je to půl dítě, půl muž, půl syčák a půl neviňátko. Právě proto mě ta role tolik láká."

Na inscenaci pracují od 17. dubna, kdy se setkali na první čtené zkoušce ve vinohradském divadle. Překladatel Martin Hilský jim tehdy řekl, že Bouře je podle něj "hrou bilanční a posledním velkým titulem Williama Shakespeara".

"Každá shakespearovská role se do mě zatne jako sekera do stromu a už zůstane zaťatá," přiznává někdejší slavný Romeo z inscenace Otomara Krejči v Národním divadle.

V areálu Nejvyššího purkrabství se objeví celkem čtyřicetkrát. Pět repríz se uskuteční na nové pražské scéně slavností - nádvoří Hudební fakulty Akademie múzických umění na Malostranském náměstí. Sedmkrát ji uvidí diváci na brněnském Špilberku a pětkrát na Bratislavském hradě.

Foto: Agentura Schock
 

Třískův Lear sklidil i dobré ohlasy u kritiky, ale organizátoři se netají, že shakespearovské slavnosti nenabízejí regulérní inscenace, ale spíš kvalitní zábavu pro specifické prostory a publikum. A tahle taktika jim vychází: loni zhlédlo "slavnosti" celkem přes 65 tisíc diváků.

Celkem nabídnou do poloviny září v Praze, Brně a Bratislavě 159 představení. Pražskou premiéru bude mít 3. srpna česko-slovenské představení hry Jak se vám líbí s Mariánem Labudou, Ladislavem Hamplem, Martinem Dejdarem, Ondřejem Pavelkou, Danicou Jurčovou a Zuzanou a Soňou Norisovými.

V Praze se letos uskuteční během léta 115 představení, z nich 33 na nové scéně. Festival uvede rovněž dříve nastudovanou komedii Večer tříkrálový s Miroslavem Táborským a Lindou Rybovou a drama Kupec benátský s Bolkem Polívkou a Annou Polívkovou v hlavních rolích.

Na programu zůstane i Shakespearův Othello s Michalem Dlouhým, Lucií Vondráčkovou, Oldřichem Navrátilem a Janem Révaiem.

Inscenaci hry Sen noci svatojánské, která bude mít premiéru v Bratislavě, uvidí publikum v Praze a Brně napřesrok.

Bouře se už v rámci shakespearovských slavností uváděla, ale vždy šlo o pohostinské představení. Při čtvrtém ročníku, v roce 2000, ji v angličtině sehrála společnost A and BC Theatre Company z Londýna. Tutéž hru pak uvedlo v překladu Martina Hilského i české divadlo CD 94.

Ceny vstupenek zůstávají letos stejné jako loni - 650, 440 a 280 Kč v Praze a 500, 350 a 250 Kč v Brně.

Od 25. června na Pražském hradě doplní divadelní představení výstava Maximální fotografie ze sbírky skupiny PPF, tentokrát půjde o černobílé snímky Ivana Pinkavy.

Oficiální stránky Letních shakespearovských slavností najdete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy