Van Goghův nejslavnější obraz Slunečnice už příliš zestárl, cestovat nebude

Restaurátorské práce na van Goghových Slunečnicích budou pokračovat ještě pět týdnů.
Ředitel Van Goghova muzea Axel Ruger před obrazem Slunečnice.
Foto: ČTK/AP
Reuters Kultura Reuters, Kultura
25. 1. 2019 18:33
Slunečnice, jedno z nejslavnějších děl nizozemského malíře Vincenta van Gogha, už jsou 130 let staré. A definitivně také příliš křehké na to, aby dál cestovaly po světě.

Obraz slunečnic ve váze, který Vincent van Gogh vytvořil na jihu Francie roku 1899, tak už zřejmě nadobro musí zůstat doma v Amsterdamu.

K tomuto závěru došla skupina expertů, která plátno v průběhu šesti týdnů studovala a restaurovala.

"Podklad i jednotlivé barevné vrstvy jsou stabilní, ale citlivé na vibrace i změny ve vlhkosti vzduchu a teplotě," vysvětluje Axel Ruger, ředitel Van Goghova muzea v Amsterdamu, které plátno vlastní.

"Proto je zásadní, aby bylo s malbou pokud možno co nejméně hýbáno a aby byla vystavena ve stabilním prostředí," dodává ředitel.

Odborníci obraz v uplynulých týdnech na několika místech jemně opravili, práce budou ještě déle než měsíc pokračovat. Už teď ale detailní studie obrazu odhalila dosud neznámé podrobnosti o tom, jaké barvy van Gogh použil nebo z jaké textilní látky bylo vyřezáno plátno.

Pracovníci muzea jsou si nyní také jistější, že van Gogh, který obraz namaloval v lednu 1889, vycházel ze starší verze svých Slunečnic už z léta 1888. Ta momentálně visí v londýnské Národní galerii.

V průběhu restaurátorských prací na nizozemských Slunečnicích odborníci odstraňují jednu vrstvu vosku. Nepodaří se jim ale už zbavit další vrstvy laku, jímž byl obraz v průběhu let udržován. Lak postupně vyschl a nyní je neoddělitelný od původního nánosu barev.

Obraz Slunečnice budou moci návštěvníci Van Goghova muzea v Amsterdamu opět spatřit od 22. února, nově bude viset pod šetrnějším osvětlením.

Detail obrazu Slunečnice, který se nachází ve Van Goghově muzeu v Amsterdamu.
Detail obrazu Slunečnice, který se nachází ve Van Goghově muzeu v Amsterdamu. | Foto: Van Goghovo muzeum

Na světě existuje pět různých verzí van Goghových Slunečnic, které se nacházejí v muzeích na třech kontinentech.

Vincent van Gogh všechny vytvořil v letech 1888 až 1889. Tehdy žil v Arles na jihu Francie ve svém takzvaném žlutém domě, kde ho také navštívil malíř Paul Gauguin. Dva obrazy měly viset právě v jeho ložnici.

Van Gogh snil o tom, že v Arles vytvoří jakousi uměleckou kolonii, kde bude působit více výtvarníků.

Gauguin přijel v říjnu 1888, s van Goghem se ale prý shodli málokdy "a rozhodně ne na malbě", jak později poznamenal Gauguin. Ten Arles ještě v prosinci téhož roku opustil.

Van Gogh doufal, že Gauguina obrátí na svá výtvarná východiska. Po přítelově odjezdu se psychicky zhroutil. Už v lednu 1889 se nicméně k motivu slunečnic vrátil a vytvořil tři další verze - tedy malby, které se dnes nacházejí v muzeích v Amsterdamu, japonském Tokiu a americké Filadelfii. Zbylé dvě jsou v Londýně a Mnichově.

Slunečnice pro van Gogha měly zvláštní význam. V jednom dopisu příteli výtvarník napsal, že tyto květiny působí "vděčně".

Žlutou barvu, která na plátnech převažuje, autor vnímal jako symbol radosti. Podle Národní galerie v Londýně žlutá v nizozemské literatuře navíc tradičně symbolizovala oddanost a loajalitu.

Vincent van Gogh se tragicky zabil v červenci 1890. Slunečnice tak pro mnohé představují vrchol jeho celoživotního díla.

 

Právě se děje

Další zprávy