Viewegh je při vědomí. Operovali mu prasklou aortu

ČTK ČTK
11. 12. 2012 18:50
Českému spisovateli byla při čtyřhodinové operaci část aorty nahrazena protézou
Michal Viewegh.
Michal Viewegh. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Spisovatel Michal Viewegh, který patří mezi nejúspěšnější české autory, je po operaci roztržené aorty ve stabilizovaném stavu na resuscitačním oddělení Kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Informoval o tom ředitel IKEM Aleš Herman. Padesátiletému Vieweghovi praskla o víkendu aorta, sám si v neděli časně ráno zavolal záchranku.

"Dnes v 16:00 je pacient ve stabilizovaném stavu. Je při vědomí a bez známek poruchy funkce orgánů. I přes současný příznivý průběh se jedná o velmi závažný stav," uvedl ředitel.

Při přijetí vyloučili službu konající kardiologové akutní infarkt myokardu, na který bylo podezření, a správně určili diagnózu akutního rozštěpení aorty. Pacient byl v kritickém stavu a za pokračující resuscitace převezen na operační sál, kde mu při čtyřhodinové operaci byla část aorty nahrazena protézou.

Kardiolog Herman uvedl, že akutní roztržení stěny aorty je velmi závažné onemocnění. Pokud se to stane v její první, vzestupné části, je bez urgentní operace onemocnění téměř ve sto procentech smrtelné. Příčin prasknutí je několik - třeba neléčený vysoký tlak či vrozená vada tkání tvořících tepny zvaná Marfanův syndrom.

Akutní roztržení aorty může vzniknout při stavech vedoucích k náhlému velkému zvýšení krevního tlaku, třeba v sauně při skoku do ledového bazénu nebo při zvedání těžkých břemen. Příznakem je náhlá krutá bolest na prsou, je obtížně rozlišitelná od infarktu myokardu. Pacient je ohrožen akutním úmrtím v důsledku vykrvácení.

Viewegh je autorem řady domácích bestsellerů a jako jeden z mála současných českých literátů uspěl i v zahraničí. Na svém kontě má přes dvě desítky knih, řadu překladů i několik filmů podle svých předloh. Do povědomí čtenářů se dostal svou druhou knihou Báječná léta pod psa (1992), které se prodalo přes 100 000 kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy